Što pre završiti proces privatizacije preduzeća

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić izjavio je da će neka od 43 preduzeća, koja od sutra više neće imati zaštitu države, blokirati poverioci ili će im deo imovine biti uzurpiran, dok će neka uspeti da postignu dogovore o olakšavanju svojih obaveza kako bi mogla da uđu u proces privatizacije.

Sertić je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije (RTS), naveo da tu postoje različite mogućnosti dogovora sa poslovnim partnerima kako bi se izbegla blokada, navodeći primer „Laste“ i „Simpa“ koji nisu bili pod zaštitom, ali su postigli dogovor sa dobavljačima.

Prema njegovim rečima, do sada je u tri javna poziva za privatizaciju preduzeća u restrukturiranju proces sproveden do kraja, 17 preduzeća je zaštićeno, za pojedina je rok za privatizaciju produžen do godinu dana, a najveći deo preduzeća je već u procesu pripreme za privatizaciju.

On je precizirao da su javni pozivi za privatizaciju objavljeni za 44 preduzeća, od kojih je 37 do sada bilo pod zaštitom, koja je produžena do 31. oktobra odlukom Skupštine Srbije kako bi se dobio prostor da se u tri javna poziva ceo proces dovede do kraja.

Ministar je izrazio očekivanje da će preduzeća kojima je produžen rok za privatizaciju biti prodata i pre završetka roka od godinu dana.

Neka preduzeća su već sklopila dogovore o otplati duga sa poveriocima, a preduzeća koja su u procesu trebalo bi da u narednom periodu naprave dogovore sa svojim poveriocima, objasnio je on i podsetio na to da je 2005. godine bilo više od 230 zaštićenih preduzeća, a da ih je danas svega 17.

Prema njegovim rečima, jedino preduzeće koje dobija dotaciju od države jeste „Resavica“, jer za to preduzeće nema zainteresovanih kupaca.

Sertić je ukazao na to da su predviđene kazne za odgovorna lica koja ne ispune obaveze po zakonu u vezi sa privatizacijom, pre svega da pripreme potrebna dokumenta i sprovedu socijalni program.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com