Strah od viška mleka iz EU

Nacionalna asocijacija preradjivača mleka Srbije (SEDA) saopštila je da bi plasiranje viška mleka i mlečnih proizvoda iz Evrope na tržište Srbije, nakon što je njihov izvoz zabranjen na tržište Rusije, mogla pogubno da utiče na domaće proizvodjače i preradjivače.

U saopštenju se upozorava da je „evropski mlečni talas pred vratima Srbije“ i da je zbog toga potrebna koordinisana akcija svih učesnika u sektoru mlekarstva.

Izvršni direktor Nacionalne asocijacije preradjivača mleka Goran Janjić je kazao da bi plasman viškova evropske mlekarske industrije na srpsko tržište značio „talas nižih cena mlečnih proizvoda i mleka kao sirovine za dalju preradu“.

„U situaciji kada nemamo jasno definisanu institucionalnu podršku konkurentnosti i razvoju sektora u celini, posledice mogu biti dalekosežne kako za većinu mlekara, tako i primarne proizvodjače“, kazao je on, navodi se u saopštenju.

Kako je istaknuto, zbog toga je potrebno hitno razmotriti mere kojima bi se povećala likvidnost i održivost u proizvodnji mleka na farmama, uključujući prioritetnu dostupnost zemljišta, profilisanje institucionalne podrške ka kvalitetu mleka, uz uvažavanje regiona sa otežanim uslovima proizvodnje i dugoročne subvencionisane kredite, ali i omogućavanje mlekarama i farmerima pristup subvencionisanim sredstvima EU za podizanje konkurentnosti.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com