Stranka moderne Srbije: Vulin sada predlaže ono što je pre 3 godine odbio

Predlog ministra policije Aleksandra Vulina ministarki pravde Maji Popović da pokrene diskusiju o izmeni definicije nužne odbrane, kako više u zatvor ne bi išli ljudi, koji su branili svoj dom od razbojnika, već je izazvao mnoge komentare, medju kojima i stručne.

Stranka moderne Srbije oglasila se takodje, ali da podseti ministra Vulina da je skupštinska većina, u kojoj je bila i njegova stranka, pre tri godine odbila predlog Stranke moderne Srbije da se Krivični zakonik dopuni kako ministar sad traži.

„Samo tri godine kasnije došli smo do potvrde teze da su se predlozi opozicije odbijali, samo zbog toga što ih je upućivala opozicija, a ne zbog toga što su to bili loši predlozi“, navodi se u saopštenju Stranke moderne Srbije.

Ta stranka poziva vladinu većinu da slobodno prepiše njen predlog za dopunu člana 19 Krivičnog zakonika.

Ta dopuna glasi:

„Učinilac koji je prekoračio granice nužne odbrane odbijajući od svog dobra ili dobra drugoga istovremeni protivpravni napad koji je izvršen pod pretnjom upotrebe vatrenog ili hladnog  oružja i to neovlašćenim prodorom ili osnovanom pretnjom da će se prodreti u učiniočev stan ili zatvorene prostorije, neće se kazniti“.

Stranka moderne Srbije uz svoj je predlog objasnila da je dopuna zakona „prvenstveno usmerena na demotivisanje razbojništva, zaštitu nepovredivosti stana i zaštitu ljudskih prava žrtvi razbojništva“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com