Sve više građevinskih preduzeća na „beloj“ listi

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ i dalje prvo na „beloj“ listi poželjnih građevinskih preduzeća za poslovanje kada je reč o poštovanju zakona, dugovanjima državi i zaposlenima, bezbednosti zaposlenih i njihovom pravnom statusu.
građevinarstvo
Nakon ažuriranja „bele i crne liste“ Ministarstva za četvrti kvartal 2015. godine rezultat je pokazao da je nakon više od godinu dana od kako je sačinjena lista, broj građevinskih kompanija na njoj povećan za približno 13 odsto (sa 540 firmi u 2014. godini na 608 građevinskih firmi prošle godine).
Osim ukupnog broja analiziranih građevinskih preduzeća, u porastu je i broj onih na „beloj“ listi pa se za poslednji kvartal 2015. tamo našlo 379 preduzeća, što je 62,33 odsto kompanija sa liste. U 2014. godini „belu“ listu činilo je 60 odsto predstavljenih preduzeća, odnosno njih 327.
S druge strane, u padu je broj građevinskih preduzeća sa nula bodova koja se nalaze na „crnoj“ listi. Prošle godine ih je bilo 88 ili 14,5 odsto, a 2014. godine 86, odnosno 15,9 odsto.
Teške povrede na radu u 2015. godini dvostruko su smanjene – sa 54 u 2014. godini na 27 u prošloj godini. Zahvaljujući insistiranju Ministarstva na čestim kontroloma, više je i evidentiranih povreda prava radnika na putevima. Tako je u 2014. evidentirano 36 radnika na crno, u 2015. godini njih 82.
Više od godinu dana od objavljivanja prve liste koja se stalno revidira, neki od dobrih primera su kompanija “Putevi Užice”, koja je izmirila poreski dug u iznosu od približno 155 miliona dinara i izašla iz blokade, kao i preduzeće “Peštan” koje je bilo na “crnoj listi” u 2014. godini zbog pet teških povreda na radu, a sada je prvo na listi dobavljača bez ijedne teške ili lake povrede u 2015. godini, sa 709 zaposlenih, od čega je 74 odsto na neodređeno vreme, i koja nema nijednog “ugovorca”.
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uvelo je u decembru 2014. godine “crne i bele liste” građevinskih preduzeća kako bi se uveo red u građevinsku industriju, izbegli slučajevi da se poslovi dodeljuju “fantomskim firmama” bez zaposlenih i kako bi poslovanje tih kompanija postalo transparentnije.
Kriterijumi su dugovanja koja ta preduzeća imaju prema državi za porez i prema zaposlenima kroz obavezno socijalno osiguranje, radno-pravni status zaposlenih, odnosno da li su stalno zaposleni ili angažovani ugovorima o delu ili privremeno-povremenim poslovima, da li poštuju zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, da li su evidentirane teže ili lakše povrede, i da li preduzeća angažuju radnike na crno, podseća se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com