Taksene marke ponovo u upotrebi

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da će od sredine aprila građani i advokati za sve sudove i javna tužilaštva u Srbiji moći da plaćaju sudske takse do 5.000 dinara taksenim markama u poštama i da na taj način uštede i vreme i novac.

Selaković

Selaković, direktor JP „Pošta Srbije“ Milan Krkobabić i direktor Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca Nenad Rašković potpisali su tim povodom ugovore kojima se reguliše puna primena Zakona o sudskim taksama i puštanje u maloprodaju taksenih maraka.

Ministar je rekao da će se taksa u iznosu do 5.000 dinara plaćati u sudskim markama, koje će biti u apoenima od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000, 2.000 i 5.000 dinara, a takse u iznosu većem od 5.000 dinara plaćaće se u gotovom novcu.

On je ukazao na to da se plaćanjem taksenih maraka građanima i advokatima štedi vreme, uz ocenu da će ovaj postupak uvesti disciplinu i ažurnost u naplati sudskih taksi.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu radiće se na uvođenju mogućnosti za elektronsko plaćanje sudskih taksi, pored ostalog, i putem mobilnog telefona.

Rašković je objasnio da se taksene marke tretiraju kao novac, kao i da se u opticaju ne mogu pojaviti dve iste jer svaka ima svoj jedinstveni bar-kod, i naglasio da će se na taj način sprečiti mogućnost zloupotreba.

Krkobabić je naveo da je planirano da 201 pošta opsluži 260 sudova u Srbiji, uz napomenu da se razmatra mogućnost uvođenja pošti u veće sudove u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com