TDR ima 8 procenata tržišta Srbije

Srbija je u avgustu podelila petomesečni deo godišnje kvote od 1600 tona duvana , koliko se na naše tržište iz zemalja Evropske unije može uvesti po CEFTA carinama i najveći deo te kvote dobila je Tvornica duhana Rovinj.Ta je kompanije podnela i najveći zahtev.

Kvota je formirana na osnovu prosečnog trogodišnjeg izvoza TDR na tržište Srbije i podeljena na osnovu Protokola koji je potpisan izmedju Srbije i EU posle ulaska Hrvatske u tu Uniju i koji je početkom avgusta stupio na snagu.Pravo na tu kvotu može polagati svaka kompanija koja je dosad uvozila na tržište Srbije.

Štiteći interes svoje nove članice EU je vršila pritisak na Srbiju da Hrvatskoj odobri dalje korišćenje priiligovanih CEFTA-carina.Carina za uvoz cigareta iz EU u Srbiju je 57,6 odsto a za članice CEFTA oko 15 odsto.

Udeo Tvornice duhana Rovinj na tržištu Srbije iznosio je oko 8-9 odsto dok je na hrvatsko tržište bilo gotovo nemoguće ući tolika je bila zaštita sistemom kvota tog hrvatskog proizvodjača duvana, kažu za Ekonomske Vesti u Ministarstvu trgovine Srbije.Prema istom izvoru, nešto malo je tamo iz Srbije izvozio Japan Tobacco i čak je dvaput dobio pozitivnu presudu povodom svoje tužbe pred hrvatskom antimonopolskom komisijom, ali te presude nikad nisu izvršene.

Na pitanje šta bi za tržište duvana Srbije značio eventualni ulazak najveće kineskog i svetskog proizvodača cigareta na susedno hrvatsko i regionalno tržište, sagovornik Ekonomskih Vesti kaže :“Ništa. Baš nas briga“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com