TE Morava će graditi puteve od pepela

 

Problem deponije pepela u Termoelektrani Morava u Svilajncu biće rešen izgradnjom saobraćajnica od pepela, najavila je Marija Stevanović, direktorka te Termoelektrane.

„Građevinski materijal i radovi u građevinarstvu u Srbiji uskoro će biti upola jeftiniji jer će se od pepela iz termoelektrana graditi putevi, brane, nasipi, proizvoditi građevinski blokovi i ploče“, kazala je Stevanovićeva, prenosi novinska agencija Beta.

TE Morava će za početak graditi saobraćajnice od pepela na svom zemljištu.

„To će biti probni projekat da pokažemo Srbiji da je to moguće, pa ćemo u skladu sa tim, za početak ponuditi EPS-u i lokalnim samoupravama u okolini elektrane jeftiniju izgradnju puteva“, rekla je Stevanovićeva.

Ovaj projekat, zajedno sa TE Morava, radio je Građevinski fakultet. Prema rečima profesora Jovana Despotovića, predstavnici arapskih zemalja su „zanemeli kada su čuli da je na našim deponijama 270 miliona tona pepela“.

„Oni ne veruju da mi ne koristimo pepeo. Neznanje i šljunkarski lobi su prepreka korišćenja pepela a naučno smo dokazali da pepeo nema nikakav negativan uticaj, ni najmanji, po čoveka i životnu sredinu“, rekao je Despotović.

One thought on “TE Morava će graditi puteve od pepela

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com