Titov Sava centar je poslednji veliki projekat u Srbiji

Sava centar je poslednji veliki infrastrukturni projekat izgrađen u Srbiji. Činjenica. Istini za volju tu je novi most preko Ade, ali taj projekat, avaj, još nije završen.

Kongresni centar Sava je izgrađen za manje od tri godine. Poređenja radi, za izgradnju Beogradske arene (Kombank arene) trebalo nam je skoro 20 godina. Ali to su već bila neka druga, turbulentija, vremena.

Za izgled Sava centar zaslužan je arhitekta Stojan Maksimović, a razlog gradnje kongresnog centra, napisao je Miloje Popović Kavaja u knjizi „Sava centar – hrabrost i avantura, bila je želja Josipa Broza Tita da se tu 1977. godine održi Konferencija o evropskoj bezbednosti.

Sava centar - sala

U Sava centru je održano skoro 10.000 domaćih i međunarodnih skupova i manifestacija, a brojka učesnika bi do kraja ove decenije trebalo da premaši 2 miliona.

 

Tu, tik uz Savu, sastajali su se Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, OEBS, Interpol, UNKTAD, UNESKO, Nesvrstani… Lista šefova država koji su koračali Sava centrom nepregledna je. Ali se ona oštro zaustavlja odlaskom „Titovog vremena“. Posle nismo imali baš koga da ugostimo.

Kada su kulturne manifestacije u pitanju tu se već radi o preko 10 miliona posetilaca i preko 20.000 događaja.

Posetiocima Sava centra pevali su Lućijano Pavaroti, Monserat Kabalje, Plasido Domingo i mnogi, ali zaista mnogi drugi. Svirali su im Moskovski filharmonijski orkestar i Johan Štraus orkestar, a dirigovali su Vladimir Aškenazi, Zubin Mehta…

Sava centar - fasada

A danas… Ako vas je uhvatila nostalgija, onda je bolje da ostatak teksta ne čitate. Sava centar danas duguje nekoliko stotina miliona dinara samo za komunalije. Gubitak ovog gradskog javnog preduzeća u 2013. godini iznosio je 84 miliona dinara. A 2012. godine 61 milion. Poslovni prihodi se iz godine u godinu smanjuju, a iznajmljivanje prostora (buticima uglavnom) odavno je glavni izvor prihoda.

Ni tu nije kraj. Tito je sagradio Sava centar, a mi ga baš i nismo najbolje održavali. U proteklih nekoliko godina skoro nikako. Jedino smo ga malo „picnuli“ pred početak Samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Ali pravi problemi su ostali. Krov prokišnjava, staklena fasada se polako raspada, a kad se uđe u Sava centar spisak neophodnih popravki je nepregledan.

Cifra kojom se spekuliše kada je rekonstrukcija Sava centra u pitanju kreće se oko 20 miliona evra. Tog novca nema.

Trešnjica na vrhu torte je došla danas. Sava centru je zbog ogromnog duga isključena struja. Zaista, šta bi nam Tito rekao?

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com