Transparentnost Srbija: Po kojim pravilima Vlada plaća Tonija Blera?

Transparentnost Srbije (TS) je ukazala da javnosti treba da budu predočena pravila po kojima Vlada Srbije angažuje i plaća savetnike.

Povodom pisanja lista „Danas“ da je Vlada Srbije angažovala konsultantsku kuću bivšeg britanskog premijera Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u okviru kabineta premijera Aleksandra Vučića, TS je ocenila da je to angažovanje moralo da bude predmet javne nabavke.

„Ako je Vlada zaista otkupila pravo na korišćenje nekog sistema upravljanja svojim procesima, onda je to moralo da bude predmet javne nabavke, makar u pregovaračkom postupku i o tome bi moralo da postoji obaveštenje o zaključenom ugovoru. Ničega sličnog nema na sajtu Generalnog sekretarijata Vlade“, navodi se u saopštenju TS.

Aleksandar Vučić i Toni Bler

Ta nevladina organizacija je istakla da je sporno i to što je iz Vlade „Danasu“ potvrdjeno da će usluge konsulatanske kuće „Tony Blair Associates“ biti plaćene iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata.

„Dva su moguća modaliteta primanja donacija drugih država – novčana donacija Vladi, nakon koje bi takodje morala da se sprovede javna nabavka usluga. Nismo uspeli da pronadjemo neki podatak o ovoj donaciji u nedavno usvojenom budžetu za 2015. i naredne dve godine“, navela je TS.

Dodaje se da bi druga varijanta bila direktna donacija usluga, kod koje nema postupka javne nabavke, ali da u Informatoru o radu Generalnog sekretarijata Vlade Srbije, gde bi trebalo da se objavljuju podaci o primljenim donacijama, nema takvih podataka.

Transparentnost Srbije je podsetila da je i ranije od Vlade Srbije tražila podatke o angažovanju savetnika, ali da ih do sada nije dobila.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com