Toni Bler želi da vodi pregovore o izlasku Britanije iz EU

Bivši britanski premijer Toni Bler nagovestio je da bi mogao da bude glavni pregovarač za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Toni Bler

„Naša nacija je u opasnosti. Kako bi nam se omogućilo da bezbedno prođemo kroz ovo, moramo da budemo odrasli u našoj politici, da nastavimo sa mirnoćom i bez gorčine jer je naša budućnost kao nacije u svetu i kao samog Ujedinjenog Kraljevstva ulog“, upozorio je on u tekstu za britanski Telegraf.

Bler istice da bi evroskeptični „ministar za Brexit“ bio pogrešan izbor za vođenje pregovora sa EU.

„Pregovori će biti neverovatno komplikovani, sa hiljadu đavola u svakom detalju. To zahteva ozbiljno državništvo“, upozorio je Bler u tekstu koji će, ocenjuje Telegraf, „neizbežno biti viđen kao ponuda Blera da učestvuje u pregovorima“.

Bivši britanski premijer dovodi u pitanje da li je „zaista razumno“ da ministar, koji se zalagao za izlazak Britanije iz EU, bude nadležan za vođenje pregovora oko Brexita. Umesto toga, kako ocenjuje, glavni pregovarač mora da ima „visok nivo osećaja za stvari oko kojih se može postići kompromis, stvari koje su crvene linije“.

On je naveo da bi „Britanija trebalo da drži sve opcije otvorene“ istakavši da „to nije argument za drugi referendum“.

„Zapravo, narod ima pravo da promeni svoje mišljenje, ali to nije za sada“, naveo je Bler. On je, takođe, osudio „podrugljive ispade“ lidera britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za Brexit Najdžela Faraža u Evropskom parlamentu, ranije ove nedelje, i upozorio britansku vladu da ne „potcenjuje štetu“, koju će to izazvati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com