Treba li ukinuti aerodromske takse?

Direktor udruženja turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je za Ekonomske Vesti da su aerodromske takse jako veliko opterećenje za putnike i da se slaže sa predlogom Međunarodne asocijacije za vazdušni prevoz da ih treba ukinuti.

IATA se već duže vreme zalaže za ukidanje aerodromskih taksi, jer one, prema njihovoj tvrdnji, nanose više štete nego koristi celokupnoj ekonomiji zemlje.

„Aerodromske takse su jako veliko opterećenje pre svega za putnike. Tu je što se posla tiče dosta velika šteta. Imamo maksimalno sniženje nekakvih avio-tarifa, ali su cene karata jako opterećene visokim taksama na aerodromima u Evropi“, rekao je Seničić.

Na pitanje koliko turista dolazi, a koliko odlazi sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“, Seničić kaže: „Odlazi još uvek više nego što dolazi, to je sigurno, ali ta se slika menja iz meseca u mesec s obzirom da Er Srbija želi da otvaranjem novih destinacija pokuša da napravi „hab centar“ u Srbiji preko koga će putnici iz drugih zemalja odlaziti na neke duge destinacije. Recimo, kolegama iz Grčke je daleko jeftinije , i odličnu vezu imaju, da lete iz Atine Er Srbijom do Beograda pa da nastave za Berlin, Minhen… Jeftinje im je tako nego da lete svojim prevoznicima. Skoro je Er Srbija objavila da su prošlog meseca imali 256 hiljada turista, od čega nekih 70 odsto samo prolazi preko aerodroma Nikola Tesla“.

Seničić je kazao da su takse na aerodromu Nikola tesla slične sa onim u regionu, a među nižim u Evropi.

„Na našem je aerodromu bezbednosna taksa 4 evra, a osnovna 16. U Evropi su takse između 50 i 80 evra, plus bezbednosna taksa. Tako imate aerodrom Šarl de Gol u Parizu gde je taksa od 92 do 115 evra. Sve zavisi od destinacije na koju ste se uputili, a ako je Amerika u pitanju onda su takse najveće zbog veće sigurnosti koju oni zahtevaju. Ali u svakom slučaju naše takse su na nivou regionalnih. Crna Gora ima nešto veće takse, imamo situacije da se karte na relaciji Beograd-Tivat i Beograd-Podgorica često nude za 29 ili 39 evra, a da onda u neto iznosu platite kartu od 120 evra. Imate nekih 20 evra taksi u Beogradu i 50-60 evra taksi u Crnoj Gori“, rekao je Seničić.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com