Stanković: Stočarstvo izvozi 300 miliona dolara a moglo bi 1,5 milijardi

Srbija ima kvotu za izvoz junećeg mesa na tržište Evopske unije od 8700 tona, a prošle godine je izvezla svega 700 što dovoljno govori o situaciji u stočarstvu, rekao je za Ekonomske Vesti stručnjak za poljoprivredu Vojislav Stanković.

„Osim svinjskog mesa u cepanim polutkama koje ide na tržište Ruske Federacije i nešto malo govedine mi nemamo ništa značajnije od mesa u izvozu. Između 300 i 350 miliona dolara je ukupna vrednost izvoza našeg stočarstva, od toga oko 100 miliona je izvoz mleka i mlečnih prerađevina. Mi imamo kvotu za izvoz junećeg mesa na tržište EU od 8700 tona, a prošle smo godine iskoristili svega 700 tona, što pokazuje u kakvoj je situaciji naše stočarstvo“, rekao je Stanković i dodao da to ne znači da treba dići ruke od stočarstva, jer stočarstvo je „proizvodnja sa najvećom dodatom vrednosti“.

Stanković smatra da bi Srbija, ako se bude puno radilo, mogla izvesti mesa, mleka i mlečnih prerađevina u vrednosti od milijardu do 1,5 milijardi dolara. Ali, upozorava Stanković, ne treba očekivati brze rezultate „da bi se ta cifra ostvarila treba mnogo raditi na organizaciji proizvodnje, značajna sredstva uložiti i napraviti program razvoja proizvodnje. Stočarstvo je degradirano i biće potreban određen vremenski period da se pokrene proizvodnja“.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com