U naredne dve godine otvaramo 10.000 radnih mesta u auto-industriji

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Željko Sertić otvorio je danas Sajam automobila „DDOR BG Car Show 05“ i Sajam motocikala „Motopassion“, uz poruku da je Vlada Srbije obezbedila otvaranje 10.000 novih radnih mesta u auto-industriji Srbije u naredne dve godine.

Sertić

Sertić je tom prilikom rekao da je prošle godine, prvi put od 2008. godine, došlo do rasta prodaje novih automobila i da je prodato više od 20.000 primeraka.

On je naveo da je na ovogodišnjem sajmu predstavljeno više od 40 novih modela automobila i 35 modela motocikala, koji su promovisani na nedavnom sajmu automobila u Ženevi.

Ministar je istakao da je broj prodatih novih automobila u 2015. godini dobar signal za srpsko tržište automobila i auto-industriju, dodajući da je to, takođe, rezultat ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije.

Prema njegovim rečima, građani hoće da obnove svoj vozni park, a privrednici da započnu nove investicije u Srbiji, što pokazuje da tržište Srbije ima veliki potencijal u toj oblasti.

Sertić je, takođe, rekao da je samo izvoz „Fijata“ prošle godine iznosio više od 1,2 milijarde evra, tako da je ova kompanija bila najveći srpski izvoznik.

On je dodao da je kompanija „Tigar tajers“ u istom periodu imala izvoz veći od 300 miliona evra i bila na trećem mestu najvećih srpskih izvoznika.

Vlada Srbije će i dalje podržavati sve investicije u našoj zemlji i nastaviti da poboljšava ekonomski i privredni ambijent, potvrdio je ministar i podsetio na to da je 2016. godina proglašena za godinu preduzetništva.

Sertić je obišao štandove izlagača na ovoj sajamskoj manifestaciji, a na štandu „Fijata“ je seo u automobil „fijat 500L“, koji se proizvodi u Kragujevcu.

On je objasnio da to što je prodato više od 20.000 novih automobila prošle godine, nakon konstantnog pada prodaje, govori o oporavku tržišta auto-industrije kod nas, ali i u svetu.

To će pozitivno uticati na čitav lanac proizvodnje, jer su u to uključene nove tehnologije, dizajn, auto-komponente, rekao je ministar i napomenuo da je konkurencija u svetskoj auto-industriji veoma oštra.

Na ovogodišnjim sajmovima automobila i motocikala u Beogradu učestvuje više od 300 izlagača iz preko 20 zemalja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com