U prethodnoj godini zabeležen rast broja mlečnih grla

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je naša zemlja čvrsto opredeljena da pomogne dalji razvoj mlekarskog sektora kroz povećanje broja mlečnih grla i unapređenje kvaliteta i proizvodnje mleka.

Bogosavljević-Bošković

Bogosavljević-Bošković je na prvom Kongresu mlekarstva u Srbiji istakla da je država svesna toga da mlekarski sektor nije u lakoj poziciji i da se suočava sa brojnim problemima, ali i činjenice da se sa sličnim problemima susreću i mlekari u mnogim drugim ekonomski i poljoprivredno znatno razvijenijim delovima sveta.

Ona je, ističući da snažne poljoprivrede nema bez jakog stočarstva, naglasila da je zaustavljen trend opadanja broja mlečnih krava, i da je Srbija u prethodnoj godini regostrovala blagi rast u stočarskoj proizvodnji, broju mlečnih grla i proizvodnji mleka.

To još nije dovoljno, ocenila je Bogosavljević-Bošković i izrazila uverenje da će se zajedničkim snagama unaprediti oblast mlekarstva, kao izuzetno važan sektor poljoprivrede i privrede uopšte.

Prema njenim rečima, ovakav vid sastajanja, gde svi zainteresovani mogu razmeniti svoja mišljenja i unaprediti svoje ideje, svakako je jedan od važnih koraka ka tom cilju.

Vlada i resorno ministarstvo će čvrsto stajati na strani naših proizvođača, trudeći se da svojim merama pomognu sektoru proizvodnje mleka koliko god je to moguće, poručila je ona.

Ministarstvo je, kako je podsetila, i pored izuzetno restriktivnog budžeta zbog sveobuhvatnih mera štednje, uspelo da zadrži premije za mleko na sedam dinara po litru, ali i da podigne iznose subvencija za priplodna mlečna grla sa 20.000 na 25.000 dinara po grlu i uvede dodatne kategorije u tovu koje će se subvencionisati.

Bogosavljević-Bošković je ukazala na to da je cilj ojačati poziciju na domaćem tržištu, ali i naći mesto na drugim tržištima, što se može postići samo podizanjem kvaliteta, čime povećavamo i nivo konkurentnosti.

Iskustva zemalja koje su to već prošle i trenutno su uspešnije od nas mogu biti dobra polazna tačka, ocenila je ona i dodala da se u proces unapređenja proizvodnje moraju uključiti i naučne institucije koje mogu dati značajne smernice.

Prvi kongres mlekarstva u Srbiji održan je na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i životne sredine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com