UNS: Lokalne samouprave da odvoje 2 odsto budžeta za medije

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je gradove i opštine da budžetima za sledeću godinu predvide najmanje 2 odsto za projektno sufinansiranje lokalnih medija.

UNS

„Izdvajanje za lokalne medije u gradovima većim od 300.000 stanovnika trebalo bi da iznosi od 0.5 do 1 odsto budžeta“, navodi se u saopštenju UNS-a i dodaje se da Zakonom o javnom informisanju i medijima nije propisan minimum izdvajanja novca iz budžeta za projektno finansiranje javnog interesa u oblasti informisanja.

Izdvajanjem 2 odsto budžeta bio bi obezbeđen minimum potreba za ispunjavanje ustavne i zakonske obaveze gradova i opština u oblasti informisanja, smatraju u UNS-u, koji je prošle godine pokrenuo akciju „Gradovi i opštine – prijatelji medija“, koja poziva lokalne samouprave da podrže inicijativu da 2 odsto budžeta opredele za projektno finansiranje lokalnih medija i, kao što zakon predviđa, sprovedu fer konkurs i raspodelu sredstava.

Prema podacima kojima UNS raspolaže, gradske i opštinske vlasti u proseku za sufinansiranje informisanja svojih sugrađana izdvajaju oko1 odsto lokalnih budžeta, što je nedovoljno za njihovo nezavisno, stabilno i dugoročno funkcionisanje.

Kako bi utvrdio koliko su lokalne samouprave uizdvajale novca za projektno sufinansiranje medija u 2015. godini, UNS je do sada kontaktirao 102 od 166 loklanih samouprava. Od toga, odgovorilo je samo 20 gradova i opština. Od njih, najviše novca za medijske projekte, više od 2 odsto, izvojila je opština Žabalj, dok su nešto manje od ovog procenta izdvojili Sremska Mitorvica (1.8 odsto), Vranje (1.5 odsto) i Sokobanja (1.2 odsto).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com