Uskoro zakon o zapošljavanju preko agencija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će zakon o agencijama koje se bave upućivanjem na privremeni rad kod poslodavaca biti donet odmah nakon izbora.

vulin

Vulin je, otvarajući prvi sastanak radne grupe za pripremu radne verzije ovog zakona, istakao da je neophodno što pre zaštititi prava više od 50.000 ljudi angažovanih preko agencija.

On je precizirao da je preko najvećih agencija angažovano više od 12.000 ljudi, dok se procenjuje da je preko manjih agencija i onih kojima to nije osnovna delatnost uposlen mnogi veći broj radnika.

Neshvatljivo je, kako je rekao, da dva radnika rade na istom radnom mestu, a nemaju ista prava i obaveze, nisu plaćeni na isti način za svoj rad, niti ih država štiti na isti način.

Ovaj dokument biće donet brzo i kvalitetno, a cilj države jeste da reguliše tržište i da se eliminiše nelojalna konkurencija, objasnio je ministar i dodao da će visoke provizije agencija regulisati samo tržište kada budu uspostavljena jasna pravila.

Predstavnik Saveza samostalnih sindikata Srbije Veljko Milošević upozorio je na to da je reč o potpuno obespravljenim radnicima, s obzirom na to da imaju najniže zarade, čak ispod minimalno utvrđene u Srbiji, kao i da nemaju topli obrok, regres, nadoknadu za prevoz i drugo.

Milošević je izrazio očekivanje da bi predlog pomenutog zakona mogao da se nađe u skupštinskoj proceduri do kraja godine.

Članovi radne grupe su predstavnici svih resornih ministarstava, predstavnici sindikata, UPS-a, Privredne komore Srbije i najvećih agencija koje se bave iznajmljivanjem radne snage.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com