Uspešan završetak razgovora sa Misijom MMF-a

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović ocenio je danas da su razgovori sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) uspešno završeni, da su rezultati dobri, a da ekonomija Srbije beleži rast.

vujović

Vujović je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije sa predstavnicima MMF-a, povodom druge revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, rekao da su to rezultati rada ove Vlade i premijera Aleksandra Vučića.

Od skoro verovatnog bankrota došli smo do sređenih fiansija, do unapređenja u fiskalnom deficitu i prešli smo, od recesije koja je pretila da postane veliki problem, u pozitivan rast ekonomije, istakao je Vujović.

On je naveo da najteži zadaci u strukturnim reformama tek predstoje, kao i da treba završiti privatizaciju preduzeća, promeniti nivo efikasnosti javnih preduzeća i reformisati državu.

Država 20. veka je za nama, a treba nam država 21. veka, elektronska država koja može da se efikasno nosi sa izazovima privrede, rizika u okruženju i svetu i koja može da reformiše sopstvenu privredu i poboljša život stanovnika, poručio je ministar finansija.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković je rekla da Srbija pronalazi svoj put u nastojanjima da bude zemlja uravnoteženog rasta, cenovne stabilnosti, konkurentske privrede i društvenog napretka.

Tabaković je naglasila da očekuje da će ocena o dobrom pravcu Srbije biti potvrđena i od strane borda te institucije kroz pozitivnu ocenu.

Prema njenim rečima, razgovori sa MMF-om, koji nikad nisu laki, sada su bili konstruktivni, sveobuhvatni i svrsishodni i rezultat toga je postizanje načelnog dogovora u svim oblastima.

Ona je navela i da NBS postizanjem i održavanjem cenovne i finansijske stabilnosti daje doprinos nastojanjima Vlade.

Uz podršku MMF-a, dodala je ona, i dobru saradnju NBS, Vlade i ostalih organa aranžman sa MMF-om će biti uspešan.

Šef Misije MMF-a Džejms Ruf izjavio je da je MMF revidirao rast BDP-a Srbije na 0,5 odsto i izrazio očekivanje da će se taj rast u narednom periodu ubrzati, ocenivši da program MMF-a u Srbiji donosi dobro rezultate.

Postojao je strah da će veliko fiskalno stezanje kaiša ove godine štetiti rastu, ali umesto toga videli smo rast, kao i povećanje zaposlenosti i pad nezaposlenosti, rekao je Ruf.

On je naglasio i da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan.

To će naravno zavisiti od daljih zdravih poteza u makroekonomskoj politici i od intenziviranih strukturnih reformi koje će poboljšati funkcionisanje ekonomije, rekao je Ruf.

Misija MMF je, kako je on dodao, postigla dogovor sa Vladom Srbije na nivou tima, a u vezi s drugom revizijom stend-baj aranžmana sa Srbijom i precizirao da to sada treba da odobre i rukovodstvo i Izvršni odbor MMF-a.

Očekujemo da će sastanak borda biti sredinom oktobra, nakon čega će svi detalji vezano za dogovorene politike biti objavljeni na našem veb sajtu, naveo je Ruf.

Prema njegovim rečima, fiskalni rezultati su dobri, deficit je niži nego što je projektovano, poboljšana je naplata prihoda, ali su investicije u zemlji niže nego što se očekivalo.

Video sam da postoji zajednička odlučnost u zemlji da se reše problemi sa kojima se Srbija suočava već duži niz godina, istakao je Ruf.

Ruf je najavio da će sledeći put Misija MMF-a doći u reviziju u novembru 2016. godine i da će se tada razgovarati o tome u kojoj meri će moći trajna povećanja prihoda da se koriste za dodatnu potrošnju u 2016. godini.

On je govoreći o strukturnim reformama i o državnim preduzećima, izrazio zadovoljstvo što vidi da je došlo do veće discipline uplata u državnom sektoru, istakavši da u narednom periodu država mora da ojača primenu reformi u sektoru državnih i javnih preduzeća, i to pored ostalog putem privatizacije, restrukturiranja i stečaja.

Sve ovo se radi u nameri da se pomogne ekonomiji da se razvija i da se realizuje brži rast u narednim godinama, zaključio je Ruf.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com