Usvojen Zakon o energetici

Skupština Srbije usvojila je u ponedeljak Zakon o energetici, kojim se uvodi potpuna primena Trećeg energetskog paketa EU i obezbedjuje veća zaštita kupaca.

Za zakon je glasalo 183 poslanika, uključujući i predstavnike opozicionih partija – Demokratske stranke i Socijaldemokratske stranke (SDS), koje su podršku obrazložile time što se oblast energetike uskladjuje sa evropskim zakonodavstvom.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić je prilikom prestavljanja zakona poslanicima rekao da poboljšava uslove za investiranje i unapredjuje sigurnost snabdevanja strujom i gasom.

„Novi zakon širom otvara vrata za investicije u energetiku kao jednu od najperspektivnijih grana, za koju postoji veliko interesovanje investitora“, rekao je Antić.

Na Zakon o energetici prihvaćeno je više od 40, od 98 podnetih amandmana, od kojih je većinu predložila opozicija.

Prihvaćeni su amandmani kojim se odredbe zakona o energetici o priključenju objekata na elektromrežu i gasnu mrežu uskladjuju s rokovima za izdavanje gradjevinske dozvole iz Zakona o planiranju i izgradnji.

Novim zakonom se zadržava odredba o potpunom otvaranju tržišta struje i gasa od 1. januara 2015. godine.

Mali kupci električne enegrije prema novim odredbama zakona biće firme sa manje od 50 zaposlenih i godišnjim prihodom ispod 10 miliona evra, koji godišnje troše manje od 30.000 kilovat sati struje, a lista malih kupaca odredjivaće se svake godine do 31. marta.

Zakonom se uvodi i mogućnost ukidanja regulisanja cene električne energije za garantovano snabdevanje od 2017. godine.

Uvedena je i delatnost snabdevanja na veliko električnom energijom i data je mogućnost stranoj kompaniji da dobije licencu za tu delatnost, bez obaveze registrovanja na teritoriji Srbije.

Zakon će stupiti na snagu narednog dana nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

 

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com