Usvojen Zakon o imovini žrtava Holokausta

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Sinagoga

U zakonu se kaže da se finansijska podrška Savezu jevrejskih opština obezbeđuje iz budžeta Srbije, u vidu uplata novčanih sredstva, čiji je ukupan iznos opredeljen na iznos od 950.000 evra na nivou kalendarske godine, na period od 25 godina, počev od 1. januara 2017. godine.

Savez i jevrejska opština upravljaju prihodima i usmeravaju ih u proučavanje i dokumentovanje perioda Holokausta, u naučno-istraživačke projekte u vezi sa Holokaustom, obrazovanje o Holokaustu, finansiranje školovanja i stipendiranja studenata i mladih talentata iz Srbije.

U tom aktu se kaže i da zahtev za vraćanje imovine podnosi Jevrejska opština, a da postupak vodi Agencija za restituciju, koja utvrđuje sve činjenice i okolnosti i donosi rešenje kojim se zahtev usvaja i utvrđuje imovina koja se prenosi u svojinu jevrejskoj opštini ili kojim se zahtev odbija kao neosnovan.

Zahtev za vraćenje imovine pojedinačnih bivših vlasnika podnosi se u roku od tri godine od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com