Zaposleni u medijima imaju pravo na prenos besplatnih akcija

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da autentično tumačenje Skupštine Srbije potvrđuje da važeći pravni propisi predviđaju da zaposleni u medijima kod kojih su ispunjeni uslovi za to imaju pravo na prenos ukupnog kapitala bez naknade.
skupština
U saopštenju se navodi da su na taj način potvrđeni rezultati i zaključak nadzora koji je Ministarstvo privrede po ovom pitanju sprovelo prošle godine nad, sada već bivšom, Agencijom za privatizaciju.
Zaključak glasi da se celokupni kapital, nakon neuspešne prodaje medija, prenosi zaposlenima, a ne samo njegov deo, kao u slučajevima privatizacije društvenog kapitala privrednih subjekata u drugim privrednim oblastima.
S obzirom na strateško opredeljenje Vlade Srbije da se država na svim nivoima vlasti povlači iz osnivačkih prava kod izdavača medija, u prošloj godini je za 50 medija do 30. juna objavljen prvi javni poziv.
Za 22 medija za koje nije objavljen javni poziv do propisanog roka postupak privatizacije je obustavljen, dok je za 34 medija sprovedeno uspešno nadmetanje i potpisani su ugovori o prodaji.
Ukupan broj izdavača medija koji se nalaze u postupku prenosa kapitala bez naknade zaposlenima je 17.
Od tog broja, za jednog izdavača medija je doneto rešenje čiji je sastavni deo spisak udeličara, a po predmetnom rešenju se vodi upravni postupak pred nadležnim sudom.
Kod sedam izdavača medija je sproveden postupak kontrole dokumentacije i uslova za zaposlene koji stiču pravo na prenos kapitala bez naknade, dok je za osam izdavača medija postupak kontrole dokumentacije i podataka o upisnicima i dalje u toku.
Jedan izdavač medija još nije dostavio podatke, kao ni dokumentaciju po sprovedenom postupku upisa akcija/udela bez naknade.
Po stupanju na snagu autentičnog tumačenja, Ministarstvo privrede će, kao pravni naslednik Agencije za privatizaciju, sprovesti sve nepohodne procedure kako bi zaposleni u medijima ostvarili svoja prava, dodaje se u saopštenju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com