Vlada Srbije i EBRD pokreću Inicijativu investicione klime i upravljanja

Vlada Srbije i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreću zajedničku inicijativu usmerenu ka unapređenju investicione klime, podsticanju razvoja privatnog sektora i promovisanju dobrog upravljanja u Srbiji.

Pismom o namerama, koje su potpisali predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik EBRD ser Suma Čakrabarti, dve strane potvrđuju svoju nameru da koordiniraju svoja zalaganja na merama usmerenim ka ponovnom uspostavljanju kreditnog rasta, unapređenju korporativnog upravljanja, podršci privatizaciji i  podsticanju infrastrukturnih investicija.

U svim ovim oblastima, EBRD i Vlada Srbije će održavati aktivan dijalog sa poslovnom zajednicom, drugim međunarodnim finansijskim institucijama i donatorima.

Pored investicija EBRD u zemlji, Banka i Srbija imaju intenzivan radni odnos, koji obuhvata dijalog u politikama i tehničku pomoć u oblastima kao što su javne nabavke, izgradnja kapaciteta sudstva i restrukturiranje nacionalne Agencije za osiguranje depozita.

Prilikom potpisivanja, premijer Vučić je naglasio: „Ovo je trenutak prekretnice u našoj saradnji sa EBRD. Stvaranje pravog poslovnog okruženja je od velikog značaja i uvereni smo da ćemo učiniti dodatni napredak uz podršku EBRD.“

Predsednik EBRD Čakrabarti je dodao: “Podržavamo reformski put kojim su krenule vlasti i podstičemo dalju primenu novih zakona usmerenih ka unapređenju uslova za poslovanje u zemlji. Ubeđeni smo da će jačanje investicione klime i povećanje upravljanja uvećati privlačnost Srbije među investitorima. EBRD je spremna da pomogne nadležnim organima u ovom procesu.“

Od početka svojih aktivnosti u Srbiji, EBRD je uložila više od 3.8 milijardi evra u više od 181 projekta. Banka ulaže u finansijski sektor, industriju, privredu, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com