Vlada Srbije potpisala Memorandum s EBRD-om o upravljanju preduzećima

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti potpisali su Memorandum o razumevanju, kojim će započeti zajedničku inicijativu za razvoj investicione klime i privatnog sektora, kao i promovisanje dobrog upravljanja u Srbiji.

vučić

Vučić je, nakon potpisivanja ovog dokumenta u Vladi Srbije, istakao da je saradnja sa EBRD-om jedna od najvažnijih stvari za Srbiju, dodavši da je ta finansijska institucija veoma zadovoljna dosadašnjom saradnjom sa našom zemljom.

Cilj Memoranduma, kako je naveo, jeste pomoć u upravljanju privatnim i državnim preduzećima u Srbiji, kao i podrška u podizanju transparentnosti i efikasnosti u procesu privatizacije, ali i kako da taj proces sprovedemo do kraja.

On je istovremeno ukazao na to da je na sastanku sa predstavnicima EBRD-a bilo reči o tome kako da se podstakne razvoj malog i srednjeg biznisa.

Želimo da sve više naših ljudi učestvuje u biznisu, pri čemu za to imamo podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, dodao je premijer.

Prema njegovim rečima, podrška EBRD-a postoji i za rešavanje slučajeva poput RTB Bora i Galenike, ali i za proces privatizacije u bankarskom sektoru, kao i za unapređenje postupka javnih nabavki.

Od ove banke očekujemo pomoć i za razvoj infrastrukturnih projekata, rekao je on, podsetivši na to da EBRD pomaže u velikoj meri u restrukturiranju javnih preduzeća.

Vučić je objasnio da Vlada Srbije sa EBRD-om razgovara o ključnim i stručnim reformskim zahvatima, koji su neophodni kako bismo obezbedili rast u godinama pred nama.

Premijer je preneo da su predstavnici EBRD-a konstatovali da je Srbija dosta uradila na poboljšanju investicionog ambijenta.

On je poručio da posvećenost Vlade Srbije ekonomskom razvoju zemlje ne sme biti odvučena na sporedne probleme, i napomenuo da će Vlada takve probleme rešavati što je brže moguće kako bi se posvetila ekonomskim temama.

Prema njegovim rečima, predstavnici EBRD-a su zadovoljni time kako teče restrukturiranje EPS-a, tako da će krajem oktobra to preduzeće imati mogućnost da povuče zajam od 200 miliona evra.

Vučić je, navodeći da EBRD pomaže Srbiji u različitim oblastima na različite načine, objasnio da će se sa ovom finansijskom institucijom zajedno raditi na privatizaciji Komercijalne banke.

Za nas su najvažnije savetničke usluge i znanje pre svega. Insistirao sam na tome da nam pomognu da razvijemo preduzetnički duh koji nam nedostaje, ukazao je premijer.

Vlada Srbije, kako je najavio, spremna je na to da na 5.000 takvih projekata uloži po 10.000 evra, što bi u narednoj godini bilo oko pet miliona evra, a doprinosi koje bi tih 5.000 kompanija donosilo Srbiji bili bi od velikog značaja za budžet.

Treba uraditi još mnogo stvari u tom suštinskom reformskom procesu, ocenio je on, podsetivši na to da Vlada radi na približavanju punoj tržišnoj ekonomiji i da ćemo, kada te procese završimo, biti bolja i uspešnija zemlja.

Čakrabarti je naveo da je Srbija među 35 partnera EBRD-a i da postaje njen sve značajniji partner, i najavio da će ta banka podržati reforme i dovesti još investitora iz zapadne Evrope u Srbiju.

On je podsetio na to da je ta finansijska institucija prošle godine podržala investicije u Srbiji kreditima u vrednosti od približno 450 miliona evra, i izrazio uverenje da će ta suma u ovoj godini biti veća.

Predsednik EBRD-a je, napominjući da je ovo njegova treća poseta Beogradu od kako je na čelu te banke, rekao da će potpisani memorandum unaprediti investicionu klimu u Srbiji.

Takođe, kako je dodao, ovaj dokument će podržati kako domaće, tako i strane investitore, ojačati privatni sektor, unaprediti upravljački menadžment i dovesti do održivog rasta.

Jedan od ciljeva Memoranduma jeste i jačanje kapaciteta i efikasnosti pravosuđa u vezi sa rešavanjem sporova u privredi, istakao je on.

Čakrabarti je poručio da zajednička inicijativa koju sa sobom nosi Memorandum o razumevanju ima za krajnji cilj jačanje celokupne privrede Srbije.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar privrede Željko Sertić i ministar finansija Dušan Vujović.

Takođe, ovom događaju su prisustvovali i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar pravde Nikola Selaković i guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

U delegaciji EBRD-a bili su, pored Čakrabartija, i direktor za zapadni Balkan Holger Muent, direktor za Srbiju Daniel Berg, kao i glavni politički savetnik Oleg Levitin.

Od početka poslovanja u Srbiji, EBRD je investirala više od 3,9 milijardi evra u više od 188 projekata, i to u finansijski sektor, industriju, trgovinu, agrobiznis, energetiku i infrastrukturu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com