Vojni rok : Ministar Stefanović posetio dobrovoljce

U ponedeljak je ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović obišao vojnike martovske generacije na dobrovoljnom služenju vojnog roka i polaznike Osnovnog kursa za podoficire rodova pešadije i artiljerije, koji se obučavaju na poligonu „Pasuljanske livade“.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, ministar je prisustvovao prikazu borbeno taktičkih radnji gadjanja oba roda, nakon čega je sa 109 vojnika iz ovih krajeva Srbije, koji se trenutno nalaze na ovoj obuci razgovarao o njihovim utiscima i planovima za budućnost.

Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio mogućnost ponovnog uvodjenja obaveznog služenja vojnog roka, a ministar Stefanović procenio da će se o tome odlučivati u septembru ili oktobru ove godine, ta delikatna tema ne prestaje da izaziva pažnju javnosti.

U potrazi za motivima ponovnog uvodjenja obaveznog vojnog roka, neki su analitičari posumnjali u mali interes za dobrovoljno služenje vojnog roka kao dopunu profesionalnoj vojsci, drugi navodno malim interesom za dobrovoljno služenje vojnog roka dovode u pitanje tvrdnje, ponekad potkrepljene anketama, da je većina gradjana Srbije za vojnu obavezu.

Prema medijskim procenama i javno dostupnim podacima, od 2011.godine se za dobrovoljno služenje vojnog roka odlučilo svega oko 11 000 muškaraca i žena, piše istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Marija Ignjatijević.

Takodje se u neobaveznoj javnoj diskusuji  kao motiv za uvodjenje obaveznog vojnog roka pominje, ali i osporava pogoršanje bezbednosnog okruženja Srbije. U najmanju  ruku se tvrdi da bezbednost kao motiv nije ozbiljno argumentovan.

Postavlja se takodje i pitanje ekonomske opravdanosti troška, koji bi ponovno uvodjenje obaveznog vojnog roka zahtevalo kao njegove visine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com