Povećanja: Prosveti 4%, zdravstvu 3%, vojsci i policiji 2%, penzionerima 1,25%

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da će prenzije biti povećane za 1,25 odsto, preneli su beogradski mediji.

Vučić

Prosvetnim radnicima u osnovnom i srednjem obrazovanju plate biti povećane za 4 odsto, a u visokom školstvu 2.

„MMF je bio protiv bilo kakvog poveća plate univerzitetskih profesora jer su smatrali da su preplaćeni. Mi smo insistirali jer želimo da imamo veliku reformu u sferi obrazovanja“, rekao je srpski premijer.

Zdravstvenim radnicima i zaposlenima u socijalnoj zaštiti primanja će biti povećane za 3 odsto, a vojsci i policiji za 2.

Vučić je istakao da će penzije biti povećane svim penzionerima, i onima kojima penzije nisu bile ni smanjivane i onima kojima jesu.

On je precizirao da za oko 141.000 zaposlenih u prosveti ukupno povećanje plata iznosi blizu četiri milijarde, odnosno oko dve milijarde za zasposlene u osnovnim školama i skoro dve milijarde za zaposlene u srednjim školama.

Za zaposlene u zdravstvu ukupno povećanje je oko tri milijarde, u ustanovama socijalne zaštite oko 210 miliona, a ukupno povećanje u policiji i vojsci je oko osam milijardi dinara.

Vučić je kazao da će prosvetni radnici, pored povećanja plata, primiti i jednokratnu pomoć od 7.000 dinara.

Vučić je rekao i da su, sudeći samo prema postignutim uštedama, plate i penzije mogle biti povećane i tri puta, za svih 350 miliona evra, ali da je u cilju dogoročno održive ekonomije i u skladu sa dogovorom sa MMF-om, ovo trenutno bio maksimum.

Vučić je to odgovorio na pitanje novinara, koliki je realan fiskalni prostor, budući da je u sporazumu sa MMF-om projektovano da se udeo plata u BDP-u smanji sa sadašnjih 10 odsto na sedam procenata, a penzija sa 13 na 11 odsto.

Premijer je, na konferenciji za novinare, rekao da mali broj ljudi u Srbiji razume o čemu je reč i dodao da, iako je fiskalni prostor veći, to je uslov MMF-a koji koči veće povećanje primanja.

„Mogli smo svih 350 miliona da vratimo koje smo uštedeli. Ali ta odredba je problem. A bez nje nema zdrave države i finansija. Zato nam je potrebna“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, cilj je da se pre kraja 2017. preokrene trend rasta javnog duga, i da on nikada ne dođe do 80 odsto BDP-a.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com