Siriza i pored raskola ubedljivo najpopularnija stranka

Ukoliko bi u Grčkoj sada bili održani parlamentarni izbori vladajuća Siriza bi osvojila ubedljivo prvo mesto, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je sprovela agencije Palmos Analysis.

Siriza

Prema rezultatima ankete objavljenim u dnevnom listu Efimerida ton Syntakton, Siriza bi osvojila 42,5 odsto glasova. Na drugoj poziciji našla bi se Nova Demokratija sa skoro upola manje glasova – 21,5 odsto.

Za To Potami bi glasalo 8 odsto, za Zlatnu Zoru 6,5, za PASOK 6, a KKE 5 odsto. Nezavisni Grci, manjinski partner u vladajućoj koaliciji, osvojili bi tek 3 odsto glasova.

Cenzus u Grčkoj iznosi 3 odsto.

Podsetimo, Siriza, čiji lider Aleksis Cipras je grčki premijer, u poslednjih nekoliko dana preživljava svojevrsni unutarstranački raskol. Ultra-levičari iz te stranke se protive merama štednje i reformama koje je Vlada Grčke dogovorila sa državama članicama evrozone i u parlamentu glasaju protiv zakona u sklopu tog dogovora. Zbog tog raskola grčka vlada je juče doživela malu rekonstrukciju, a Cipras bi mogao i da iskoristi neku vrstu kodeksa ponašanja koji su svi poslanici Sirize potpisali i da ih zameni novim, poslušnijim saradnicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com