Vučić prelomio: Otpušta se 9.000 ljudi

Članovi Vlade Srbije juče su se dogovorili o načinu na koji će krenuti u racionalizaciju javne uprave, u sklopu koje će od septembra početi otpuštanja oko 9.000 ljudi, saznaje Blic.

vučić

Posle nekoliko nedelja zastoja, juče je na sednici Vlade konačno dogovoreno kako će precizno izgledati proces otpuštanja utvrđenih viškova zaposlenih u državnoj upravi, zdravstvu, prosveti, sudstvu…

„Zastoj je trajao desetak dana jer većina ministara nije bila spremna da konačno krene u ono što je već ranije dogovoreno. Ministarstvo za državnu upravu dalo je opštu analizu, a zatim su i sva ministarstva radila na preciznim planovima za svoje sektore. Međutim, cela akcija se u jednom momentu potpuno razvodnila i očigledno je da je zeleno svetlo morao da da sam premijer“, objašnjava za Blic izvor iz Nemanjine 11.

Ti planovi su, kako saznaje Blic, zasad označeni kao službena tajna da ne bi izazvali paniku među zaposlenima u javnoj upravi. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, analize pokazuju da najviše viškova ima u zdravstvu, prosveti i sudstvu.

Imamo, na primer, čak 16 sudija više na 100.000 stanovnika nego što je to evropski prosek. S druge strane, plate u sudstvu veće su 25 odsto nego prosečna plata u sektoru države. Ipak, najveći problem je što čak 30 odsto zaposlenih na nivou svih sudova u Srbiji čini pomoćno osoblje, tj. radnici koji ne učestvuju u rešavanju sudskih predmeta.

Sličan problem dešava se i sa zdravstvom. Nezdravstveno osoblje čini 24 odsto svih zaposlenih u tom sektoru. Imamo i višak lekara opšte prakse, ali i ozbiljan manjak lekara specijalista, stomatologa i farmaceuta.

Podsetimo, racionalizacija javne uprave jedna je od najvažnijih reformi koje Srbija mora da sprovede do 2018. godine. Prema aktuelnom sporazumu sa MMF, sredstva koja država izdvaja za zaposlene u javnom sektoru moraju u naredne tri godine da čine do sedam odsto BDP.

Nakon smanjenja plata u javnom sektoru, ti troškovi su sada oko 8,5 odsto BDP. U memorandumu o ekonomskoj politici koji je Vlada dostavila MMF-u broj zaposlenih bi u 2018. trebalo da bude 15 odsto manji nego danas. Niko od ministara juče nije želeo da komentariše dogovor.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com