Radulović: Kumovi jači od zakona

Saopštenje pokreta „Dosta je bilo – Saša Radulović“ prenosimo u celosti:

radulović

„Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike odbijaju da otkriju zašto su i na čiji predlog na funkciju direktora JP “Elektromreža Srbije” imenovali kuma premijera Vučića – Nikolu Petrovića. Da li bivši trgovac voćem i povrćem, ima diplomu fakulteta kakvu propisuje zakon ili samo završenu dvogodišnju Višu poslovnu školu u Beogradu i titulu “ekonomiste za marketing i trgovinu”?

Gotovo dva meseca Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike odbijaju da odgovore na jednostavna pitanja: koje kvalifikacije ima Petrović i na osnovu kojih kriterijuma, biografskih podataka i dokumenata je Vlada odlučila da ga u septembru 2012. godine postavi za vd generalnog direktora EMS-a, a u decembru iste godine za generalnog direktora.

Generalni sekretar Vlade Novak Nedić nam je čak u jednom trenutku odgovorio da mu nije jasno koju informaciju tražimo. Pribegavanje ispodprosečnim metodama izbegavanja odgovora ne menja činjenicu da je izbor kadrova koji upravljaju preduzećima od strateškog značaja za Srbiju, informacija od javnog značaja.

Po Zakonu o javnim preduzećima i Statutu EMS minimalan uslov za generalnog direktora je završen fakultet, što svakako nije Beogradska poslovna škola. Privatizovanje države na način da kumovske veze postaju jače od zakona jedan je od temelja korupcije.

Pokret “Dosta je bilo – Saša Radulović” zalaže se da javnim preduzećima rukovode stručni kadrovi, izabrani na osnovu iskustva, kvalifikacija i na otvorenim konkursima. Zahtevamo da se na sajtovima javnih svih preduzeća objave svi relevantni podaci, od poslovanja do sistematizacije radnih mesta i biografija rukovodećih ljudi.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com