Vučić: Ukoliko kiša nastavi da pada, proglasićemo vanrednu situaciju u celoj Srbiji

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Lučanima mogućnost proglašenja vanredne situacije u celoj Srbiji ukoliko se padavine nastave do 21 čas, i dodao da je Vlada u potpunosti spremna za donošenje takve odluke.
Vučić
Vučić je tokom posete selu Dljin, u opštini Lučani, gde se izlila reka Bjelica i poplavila kuće, pomoćne objekte, plastenike i njive, rekao da će se u slučaju nastavka obilnih padavina stvoriti uslovi za proglašenje vanredne situacije na celoj teritoriji Srbije, s obzirom na to da zakon tačno propisuje u kojim slučajevima se to čini.
Vlada, kako je rekao, nema zakonski pravo da donese odluku o vanrednoj situaciji dok ne budu ispunjeni uslovi za to. Tek posledično može da reaguje uvođenjem vanredne situacije, nakon čega se sva raspoloživa sredstva i ljudstvo stavljaju na raspolaganje kako bi se pomoglo građanima.
Premijer je dodao da je jutros sa predstavnicima Evropske unije postignut dogovor o pomoći u visini od 1,2 miliona evra, koja će biti namenjena građanima ugroženim ovogodišnjim elementarnim nepogodama.
On je obećao građanima sredstva koja je obezbedila država kako bi se nadoknadila šteta od poplava.
Od navedenog iznosa pomoći EU, 700.000 evra će biti odvojeno za aparate, belu tehniku i nameštaj, a ostatak za poljoprivredu, dok će se država direktno postarati za stambene i pomoćne objekte, koliko je to moguće, naglasio je Vučić.
Prema njegovim rečima, država ima još 30 miliona evra izdvojeno za popravljanje vodoprivrednih objekata na Bjelici i na obližnjem akumulacionom jezeru.
Premijer je podsetio na to da 40 godina nije bilo ozbiljnih ulaganja na Bjelici, zbog čega država i nadležni organi treba da razmotre da li problem sa izlivanjem ove reke može dugoročnije da se reši.
Urađeno je dosta toga, ali očigledno nije bilo dovoljno da se zaustave sve bujične reke u Srbiji, naveo je on i upozorio na to da su kritična mesta Paraćin i Ćuprija u slivu Morave, na istoku zemlje Mlava i Pek, kao i opštine koje su već bile poplavljene u slivu Zapadne Morave.
Te tačke su, kako je naglasio, od ključnog značaja i neophodno ih je zaštititi svim raspoloživim snagama.
Vučić je iskazao zahvalnost Vojsci Srbije na njenom angažovanju na terenu i pružanju pomoći narodu u teškim trenucima, ističući da su ljudi koji su pogođeni poplavama heroji jer imaju vere u sebe i u državu da će moći da obnove uništeno.
On je najavio da će država kroz bolji standard pokušati da podstakne građane da osiguraju svoju nepokretnu imovinu, što je jedno od najvažnijih i najtežih pitanja.
Vučić je ukazao na to da je važno raditi i na promeni svesti jer se, na primer, dešavalo da se grade useci na rekama i mimo zvaničnih izgrađenih prelaza koji su sad propustili vodu.
Premijer je naglasio da je trenutno najvažnija stvar da se sačuvaju ljudski životi, uz napomenu da je voda u okolnim mestima bila mnogo viša nego što je neko mogao da predvidi.
On je nakon obilaska sela Dljin, gde se voda nakon ispumpavanja povukla i trenutno su poplavljene samo njive, obišao i fabriku boja i lakova „Maksima“.
Vučić je prilikom posete fabrici namenske industrije „Milan Blagojević“ u Lučanima iskazao zahvalnost radnicima zbog svega što su učinili u odbrani fabrike od vode, ali i istakao da je ponosan na to što je juče upravo iz ovog pogona naručiocima poslat suvi barut.
On je direktoru ovog preduzeća Radošu Milovanoviću poručio da je neophodno da se sve snage usmere na unapređenje proizvodnje, dok je predsedniku opštine Lučani Vesni Stambolić sugerisao da opštinske komisije što pre izađu na teren i obiđu sve poplavljene kuće i objekte.
Na terenu u selu Dljin su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar privrede Željko Sertić, načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, vršilac dužnosti direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i pripadnici Vojske Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com