Vujović: Sve bolji rezultati u slobodnim zonama

Ministar finansija Dušan Vujović rekao je danas da su slobodne zone jedan od efikasnijih načina za privlačenje stranih direktnih investicija, i ukazao na to da preduzeća koja rade u ovim zonama u Srbiji pokazuju sve bolje rezultate poslovanja, saopšteno je na zvaničnom sajtu Vlade Republike Srbije.

Vujović je na dvodnevnoj konferenciji o slobodnim zonama jugoistočne Evrope, koja se održava u privrednoj komori Srbije, podsetio na to da u našoj zemlji postoji 12 slobodnih zona, u kojima je prošle godine poslovalo 226 preduzeća, odnosno 30 odsto više u poređenju sa prethodnom.

On je naveo da je vrednost prometa u slobodnim zonama u 2013. godini iznosila približno pet milijardi evra, što predstavlja rast od 97 odsto, uz napomenu da je učešće domaćeg repromaterijala u proizvodnji povećano za 260 odsto.

Izvoz robe iz slobodnih zonaprošle godine je uvećan za 143 odsto i iznosio je 2,1 milijardu evra, što čini petinu ukupnog izvoza Srbije, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost proizvodnje u slobodnim zonama povećana je za 170 odsto i iznosila je 2,4 milijarde evra, dok su investicije zabeležile vrednost od približno 198 miliona evra.

U slobodnim zonama , prošle godine je bilo zapsleno 18 313 radnika, što je za 25,6 odsto više u odnosu na 2012. godinu, dodao je Vujović.

Na ovoj regionalnoj konferenciji o slobodnim zonama učestvuju predstavnici Hrvatske, Makedonije, Turske, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hecegovine, Crne Gore, Poljske i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com