Za koliko će biti smanjene plate u javnom sektoru?

Ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Željko Sertić najavili su, u odvojenim izjavama, za danas prezentaciju mera za uštede u republičkom budžetu.

Međutim, na sajtu Vlade Srbije u nedelju uveče nije bilo najave konferencije za štampu sa koje bi javnost sa tim merama bila upoznata.

Sa najvećim nestrpljenjem očekuje se da Vlada saopšti za koliko će procenata smanjiti plate u javnom sektoru i penzije.

„Smanjenje plata i penzija u rebalansu budžeta aktivno se razmatra i Ministarstvo finansija će u saradnji sa timom Vlade, doneti odluku o tome da li će i koliko biti smanjena primanja građana“, rekao je Vujović, ali je dodao: „Sa platom od 440 evra i penzijom od 130, može da se živi samo bedno, od toga jedva hleb može da se kupi. Zato pokušavamo da smanjimo troškove budžeta sa minimalnim uticajem na građane“.

Prema podacima Ministarstva finansija primanja budžeta Republike Srbije za prvih sedam meseci ove godine iznosila su 493,8 milijardi dinara, od čega su rashodi za zaposlene koji se finansiraju iz budžeta iznosili 148,843 milijarde. Budžetski deficit iznosio je 109,7 milijardi.

Budžetom za celu 2014. godinu planirani su prihodi republičkog budžeta od 929,9 milijardi dinara i rashodi od 1113 milijardi dinara. Planirani budžetski deficit za ovu godinu iznosi 183 milijarde dinara.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com