Vulin: Za otpremnine radnicima 16 milijardi dinara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vlad Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je budžetom za ovu godinu predviđeno 16 milijardi dinara za otpremnine radnicima.

Vulin je u Skupštini Srbije podsetio na to da je donet Zakon o završetku privatizacije, u skladu sa kojim će određeni broj radnika morati da bude višak.

On je ukazao na to da je za svakog od njih predviđen odgovarajući socijalni program i određena otpremnina, za šta je u budžetu planirano izdvajanje u iznosu od 16 milijardi dinara.

Novim rešenjima se propisuje da se naknada za slučaj nezaposlenosti isplaćuje isključivo u slučaju kada je osiguranki u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci, precizirao je ministar.

Prema njegovim rečima, predložene zakonske izmene će i nezaposlenim omogućiti da aktivnije traže posao, i to kroz učešće u obukama.

Vulin je ukazao na to da se predloženim izmenama omogućava reforma Nacionalne službe za zapošljavanje u skladu sa preporukama Svetske banke, ali i potrebama tržišta rada te službe.

On je objasnio da će svakom zaposlenom u toj službi biti određena obaveza da se konstantno obučava i usavršava, dok će broj članova njenog upravnog odbora biti smanjen sa devet na sedam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com