Kakav poklon vi spremate kućnom ljubimcu?

Branša je u ogromnom uzletu. Više od 40 odsto Nemaca ima kućne ljubimce, sve ih više smatraju kao članove porodice, a ako se članovi porodice u Nemačkoj za Božić daruju, daruju se  i kućni ljubimci.

Stvar je naročito od prošle godine postala za neke veoma ozbiljan posao – šire se po Nemačkoj čak i lanci prodavnica sa luksuznim poklonima za ljubimce. Ima i onih koji ne žale da plate 249 evra za ručno izradjenu ogrlicu „Royal Russian“ ili da za luksuzni krevet za psa izbroje 199 evra, piše nemački list Handelsblat.

U proteklih deset godina broj ljubimaca – mačaka, pasa, ptica, morskih prasića – koji žive u nemačkim porodicama porastao je za pet miliona na 28 miliona. Najbrojnije su mačke – 11,5 miliona, pa psi – 6,9 miliona. Najviše se zaradjuje na hrani za ljubimce, i promet te hrane je prošle godine u Nemačkoj dostigao vrednost od tri milijarde evra. Na ostale potrepštine -ogrlice, igračke, odeću – za svoje ljubimce Nemci su potrošili još 900 miliona evra.

Munchner Zooplus, koji je, prema Handelsblatu,  najveći internet-trgovac proizvodima za domaće životinje, tvrdi da je prošle godine veoma mnogo porasla potražnja za božićnim poklonima za kućne ljubimce. Nema nikakvog razloga da ti članovi porodice budu zaboravljeni ni ove godine, pa trgovci u skladu sa očekivanjima pripremaju razne mamipare i očekuju dobru zaradu.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com