Za kvalitetnije finansijsko izveštavanje 3,4 miliona evra

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović i regionalni direktor Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin potpisali su danas sporazum kojim je predviđeno izdvajanje 3,4 miliona evra za podršku u reformi korporativnog finansijskog izveštavanja u Srbiji.

vujović

Pomenutu donaciju obezbedila je Vlada Švajcarske Konfederacije, koju predstavlja Državni sekretarijat za ekonomske poslove Švajcarske, dok je Svetska banka administrator dodele tih sredstava.

Svrha projekta jeste da doprinese unapređenju investicionog okruženja u Srbiji, sa primarnim ciljem dostizanja maksimalne transparentnosti finansijskog izveštavanja, kao i privlačenju investicija.

Projekat će biti usmeren i na unapređenje institucionalnog i tehničkog kapaciteta za kvalitetno finansijsko izveštavanje kod nadležnih organa, profesionalnih organizacija i univerziteta.

Posebno težište biće na jačanju kapaciteta profesija računovodstva i eksterne revizije i unapređenju kvaliteta finansijskog izveštavanja kako privatnih, tako i preduzeća u državnom vlasništvu.

Namera je i da se malim i srednjim preduzećima olakša pristup sredstvima finansiranja, što bi trebalo da doprinese i otvaranju novih radnih mesta.

Planirano je da se ovi ciljevi realizuju zajedničkim naporima Srbije i Svetske banke kroz organizaciju brojnih obuka, radionica i seminara.

Takođe, to će biti učinjeno i kroz kontinuirano usklađivanje zakonskog okvira, standarda i pravila za korporativno finansijsko izveštavanje sa pravnim tekovinama EU i najboljom međunarodnom praksom.

Projekat bi trebalo da se realizuje do kraja 2019. godine.

Potpisivanjem ovog sporazuma o donaciji, Srbija dokazuje svoju posvećenost unapređenju poslovne i investicione klime, kao i pristupanju EU u što je moguće kraćem roku.

Istovremeno, i razvijene države Evrope na taj način pokazuju da prepoznaju značaj pristupanja Srbije EU i potencijale za investiranje kojima naša zemlja raspolaže.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador Švajcarske Konfederacije u Srbiji Žan-Danijel Ruh i direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com