Zaštitom geografskog porekla proizvoda do veće konkurentnosti

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da će naša zemlja zaštitom geografskog porekla svoje proizvode učiniti prepoznatljivijim na tržištu EU, što će doprineti njihovoj konkurentnosti.

snežana

Bogosavljević-Bošković je prilikom posete Pirotu, gde je razgovarala sa predsednikom te opštine Vladanom Vasićem i predstavnicima lokalne samouprave, objasnila da proizvodi koji nose jednu od oznaka geografskog porekla pripadaju proizvodima više cenovne kategorije.

Ti proizvodi, kako je navela, donose povećanje prihoda proizvođačima, povećavaju prepoznatljivost područja na kojima se proizvode, omogućavaju brži razvoj ruralnog turizma, povećavaju mogućnost izvoza i osnivanja udruženja, zadruga i klastera, sa ciljem zajedničkog nastupa na tržištu.

Ona je, međutim, upozorila na to da proizvodi sa oznakom geografskog porekla moraju da garantuju prepoznatljiv kvalitet, neguju i razvijaju lokalnu tradiciju i promovišu regionalni identitet, i na taj način sprečavaju migracije stanovništva iz regije.

Unapređenje politike kvaliteta postavljeno je kao jedan od prioriteta u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Srbije od 2014. do 2024. godine, podsetila je Bogosavljević-Bošković.

Prema njenim rečima, u skladu sa tim je proizvođačima hrane koja nosi neku od oznaka geografskog porekla, zakonom kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, omogućena i dodatna podrška.

Ta pomoć se, kako je navela, ispoljava kroz podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, investicijama u preradu i marketing u sektorima mleka, mesa, voća i povrća, kao i kroz podršku unapređenju konkurentnosti i dostizanju standarda kvaliteta.

U Srbiji je zaštita geografskog porekla definisana Zakonom o oznakama geografskog porekla, koji se, pored poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (osim vina i jakih alkoholnih pića), odnosi na sve prirodne i industrijske proizvode, proizvode domaće radinosti i na usluge.

Trenutno imamo 36 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (osim vina i rakija) koji su registrovani imenom porekla ili geografskom oznakom.

To su goveđa užička pršuta, svinjska užička pršuta, užička slanina, sremski kulen, sremska domaća kobasica, sremska salama, požarevačka kobasica, rtanjski čaj, krivovirski kačkavalj, homoljski ovčiji sir, homoljski kozji sir i homoljski kravlji sir.

Takođe, registrovani su i vršačko šampion pivo, kladovski kavijar, apatinsko jelen pivo, petrovska klobasa, leskovačko roštilj meso, valjevski duvan čvarci, svrljiški kačkavalj, futoški sveži i kiseli kupus, homoljski med, ariljska malina, svrljiški belmuž, staroplaninski kačkavalj i leskovački domaći ajvar.

Geografsku oznaku imaju i fruškogorski lipov med, kačarski med, sjenički ovčiji sir, sjenička jagnjetina, pirotski kačkavalj od kravljeg mleka, somborski sir, ečanski šaran, zlatarski sir, sjenički kravlji sir, vršačka šunka i lemeški kulen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com