Ciprasove ubedljive, ali i pirove pobede

Kada bismo se bavili isključivo brojkama, Aleksis Cipras, premijer Grčke i lider levičarske stranke Siriza, u poslednjih šest dana odneo je dve ubedljive pobede. I, kako stvari stoje, očekuje ga nagrada u vidu nove finansijske pomoći za njegovu državu, koja će značiti da je Grčka definitivno izbegla bankrot.

epaselect epa04836138 Greek Prime Minister Alexis Tsipras leaves at the end of an Eurozone summit at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 07 July 2015. Greek Prime Minister Alexis Tsipras met in Brussels with his 18 eurozone counterparts for an extraordinary summit, after a referendum in which Greeks rejected austerity measures proposed by the country's creditors. The referendum's result cast new doubts over Greece's future in the European common currency. Athens is quickly running out of funds, with financial controls in place, debt repayments due later this month and the country cut off from international bailout money.  EPA/LAURENT DUBRULE

Ali, koliko će ga to koštati?

Referendumskih 61 odsto za odbijanje mera štednje i reforme koje su od Grčke tražili međunarodni kreditori krajem juna i 250 glasova za novi plan reformi, ovaj put iz grčke kuhinje, u parlamentu svakako su ubedljive pobede. Međutim, ultra-levičarska frakcija Sirize je nezadovoljna tim planom reformi. A nezadovoljni su i građani koji su na referendumu zaokružili NE, koje je upravo Cipras zagovarao.

Nove mere štednje, čini se, oštrije su od onih koje su Grci na referendumu odbili. Jedino što je Cipras referendumskim NE dobio je nagoveštaj restrukturiranja grčkog duga. Da li će građanima to biti dovoljno?

Da uprostimo. Građani će snositi najveći teret krize, ali će država, a ovo je i dalje samo najava, prodisati kada je njen dug u pitanju. Građane će sigurno zamoliti za razumevanju, ali teško da Grci posle nekoliko godina nemaštine imaju razumevanja za bilo šta što znači veće troškove za njih same.

Aleksis Cipras ima još jedan problem. Njegov plan reformi jeste podržala većina poslanika, ali se njegova vladajuća koalicija u tom pitanju, svakako najvažnijem za Grčku ove godine, spustila ispod natpolovične većine. Noćas su Siriza i Nezavisni Grci, levičari i desničari koji čine Vladu Grčke, sa 145 glasova podržali plan reformi. Skupština Grčke ima 300 poslanika, a ova „neprirodna“ koalicija ukupno 162 poslanika.

Da li su ove ubedljive pobede početak kraja Aleksisa Ciprasa?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com