Zašto država tera Prvi maj iz Pirota u stečaj?

Direktor pirotske Industrije odeće „Prvi maj“ Zoran Živković ocenio je da nije opravdana odluka državne Agencije za privatizaciju da to preduzeće bude na spisku 188 firmi za stečaj, jer za tu firmu ima zainteresovanih kupaca.

Živković je agenciji Beta kazao da u „Prvom maju“ nisu očekivali takvu odluku, da je poslednje dve godine preduzeće u restrukturiranju, da nije koristilo subvencije države, kao i da ima zainteresovanih kupaca za odredjene celine preduzeća, koje su ostale posle prodaje proizvodnih hala te fabrike slovenačkoj AHA Muri.

„Normalno smo radili, plaćali PDV, poreze i doprinose i izmirivali sve obaveze državi. Iako ima zainteresovanih kupaca, Agencija je predložila prodaju imovine iz stečaja. Takva odluka je štetna za ‘Prvi maj’, grad i državu“, rekao je on.

Kako je istakao, u „Prvom maju“ su očekivali „model prodaje imovine i kapitala, a ne stečaj, budući da postoje potencijalni investitori za kupovinu imovine čime bi uposlili radnike“.

„Na to smo stalno ukazivali, kucali na mnoga vrata, ali nije bilo sluha“, kazao je Živković.

Po njegovim rečima, stiglo je devet pisama o namerama za kupovinu imovine, medju kojima su Slobodna zona Pirot, Konfekcija „Mona“ iz Beograda i bugarski investitor „Serb pekidžing“ koji je ranije zakupio deo trikotaže tog preduzeća.

„Za kupovinu hotela ‘Stadion’ u Pirotu bila je zainteresovana lokalna samouprava u Pirotu. Ima interesovanja i za neke objekte u krugu fabrike i za prodavnice naše trgovačke mreže širom Srbije“, precizirao je Živković.

Predsednik Veća Saveza Samostalnog sindikata u Pirotu Rodoljub Ćirić rekao je agenciji Beta da je stečaj najgore moguće rešenje za „Prvi maj“, i takodje naveo da je bilo zainteresovanih kupaca za imovinu.

Agencija za privatizaciju je u obrazloženju uvođenja stečaja u „Prvom maju“ iz Pirota navela da je preduzeće prezaduženo i da ne obavlja osnovnu delatnost.

Beta

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com