Zaduživanje povećalo devizne rezerve

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju januara 2015. iznosile su 10 milijardi i 49 miliona evra, što je za 142 miliona evra više nego na kraju prošle godine, saopštila je u sredu centralna banka.

Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 304 odsto i oko sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako se navodi, najveći devizni priliv u januaru ostvaren je od prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 152,7 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi realizovani su zbog isplate dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 116,2 miliona evra i devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 87,4 miliona evra.

Ostali veći odlivi realizovani su zbog izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 40,6 miliona evra i otplate duga prema Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF) u iznosu od 31 milion evra po osnovu aranžmana iz 2009. godine.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju januara 7,9 milijardi evra.

Beta

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com