Zašto je Zavičajni muzej u Zemunu zatvoren 23 godine ?

Klub matične kulture Zemuna uputio je apel Muzeju grada Beograda i budućem gradonačelniku Beograda da se pozabave neverovatnom činjenicom da Zavičajni muzej Zemuna ne radi već 23 godine i da ga hitno otvore.

Zavičajni muzej Zemuna, koji se nalazi u čuvenoj Spirtinoj kući, zatvoren je pre tačno toliko vremena zbog rekonstrukcije jedinstvenog intarzijskog parketa.

U apelu Kluba matične kulture Zemuna navodi se :
„Zemunci i Zemunke su,nažalost, pre 23 godine ostali bez muzejske postavke iz 1971.godine, koja je služila, pogotovo mladima, za upoznavanje s istorijom rodnog grada dugom više od sedam milenijuma.

Sva dosadašnja obećanja, da će Muzej raditi posle rekonstrukcije jedinstvenog intarzijskog parketa, nisu ispunjena.

Ne postoji opravdanje da se Zemun, kao grad sa bogatim kulturnim nasledjem, lišava Muzeja u koji su svoje znanje i ljubav ugradili istoričari Petar Marković, Danica Dimitrijević, Miodrag Dabidžić i drugi arheolozi i istraživači identiteta grada na Dunavu.

Nema opravdanja da Muzej ne radi kada Zemun razvija turizam i nudi gostoprimstvo posetiocima sa kruzera na Dunavu i da turisti ne mogu da posete 200 metara dalje Zavičajni muzej u Glavnoj ulici i da se upoznaju sa artefaktima evropske civilizacije“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com