Zašto je Zepter hteo da kupi Banju Vrujci, a zašto, ipak, nije

Kod nas je sve u stečaju i problemu, kaže predsednik opštine Mionica Boban Janković. Pritom pre svega misli na Banju Vrujci, potencijalni turistički biser opštine.

Ključni hoteli u centralnom delu Banje u stečaju su.

„Stari hotel (Hotel Vrujci) funkcioniše, ali je firma koja mu je vlasnik u stečaju i još je u Rumuniji. Firma je u stečaju, a njen vlasnik, inače bivši šef državne bezbednosti Rumunije, u zatvoru je, osudjen na 12 godina“, kaže Janković za Ekonomske Vesti.

„Tako, imamo jedan hotel koji radi, ali se u njega ništa ne investira, tako da nivo usluge pada, a sa padom usluge imamo sve manje platežno bolje stojećih gostiju“, dodaje Boban Janković.

Opština Mionica u slučaju Hotela Vrujci ima u rukama dve poluge mogućeg uticaja.

Janković kaže da je zemlja ispod hotela uglavnom u državnom, odnosno po Zakonu o javnoj svojinu, u opštinskom vlasništvu, i tek bi trebalo da se izvrši konverzija.

I što je još važnije, izvori koje hotel koristi su opštinski. Ovu tvrdnju Jankovića treba posebno podvući pošto postoji rašireno uverenje da su u Srbiji s nekim hotelima po banjama prodati i izvori.

„Nama je nosilac razvoja turizma taj hotel, nama je mnogo važno da radi, bez obzira kako radi. To što nema investicija, nema investicija, mi tu ništa ne možemo da uradimo, ali nam je jako važno da taj hotel funkcioniše. Menadžment je dobar, ali vlasnici nisu baš najbolji“, kaže prvi čovek opštine Mionica.

Opština Mionica je ipak pokušavala da nešto pokrene s mrtve tačke i izdejstvuje da se, s jedne strane hotel iznese na prodaju, a da mu se s druge strane nadje kupac kadar da investira.

Janković kaze da je više puta putovao u Temišvar. Ali, on tvrdi, stečajni postupak u Rumuniji nije poput našeg.

„Stečaj vrši jedna privatna firma kojoj je rumunska država poverila stečajni postupak. Za predstavnike rumunskog kapitala u našem hotelu postavljeni su ljudi kojima pripada pristojna dividenda iz dobiti ovog hotela. Njima nije u interesu da se hotel proda“, kaže Janković.

On kaže da je opština tražila kompetentne kupce i za Hotel Vrujci i za nezavršeni hotel Milisava Čutovića.

„Mi smo razgovarali i sa Aleksićem (Miroljub, Izvor Arandjelovac), nije tajna, i sa Miškovićem (Miroslav, Crown Plaza Beograd). Zepter (Filip) je dolazio, gledao, bio je zainteresovan da kupi i jedan i drugi hotel. Obećao je da uloži 2,7 miliona evra. Ali, kažem, nije moglo ništa da se reši po pitanju imovine“, zaključuje Janković.

One thought on “Zašto je Zepter hteo da kupi Banju Vrujci, a zašto, ipak, nije

 • 21. apr. 2019 at 12:38
  Permalink

  Poslednja poseta Banji Vrujci od predhodnog dana , iz izvora koji se nalazi u starom delu – parku neko je proveo plastične cevi kojim odvodi vodu , tako da od četiri česme voda izlazi – jedva samo na tri , Predhodno je nedelju dana izvor bio zatvoren , sledeće nedelje je mlaz vode bio odličan a sada jedva postoji .
  Ovo ne bi bilo ni pola problema da tokom leta posebno polovina banje nema gradsku vodu ( stalno je problem sa nekim pumpama ) pa se voda za pice uzima iskljucivo sa banjske česme .
  Ova voda je po svom sastavu odličn pa se pitamo ko je ukrao vodu i ostavio meštane bez vode za pice , posto voda iz vodovoda ne sme da se koristi za ishranu .

  Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com