Zavod: Kuća Filipa Višnjića može da se proda, ionako nije originalna

Kuća u kojoj je živeo i umro Filip Višnjić, a koja je oglašena na prodaju na jednom sajtu, može da promeni vlasnika bez ikakvih pravnih problema jer se zapravo ne radi o originalnoj Višnjićevoj kući, saznaje portal Ekonomske Vesti.

kuća Filipa Višnjića 2

Kako nam je rekao Ljubiša Šolaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, u čijoj nadležnosti se nalazi ovaj objekat, jedina obaveza vlasnika je da sačuva ploču na kojoj je istaknuto da se na tom mestu nalazila kuća Filipa Višnjića.

„Kuća može da bude u prometu, nije zabranjen promet nekretnine. Jedina obaveza vlasnika je da ukoliko bude zidao novu kuću na tu kuću mora da stavi ploču. To je jedini teret pošto je reč o kući koja je sazidana posle smrti Filipa Višnjića“, rekao je Šolaja.

Kada je pretvaranje ove lokacije u muzej posvećen našem poznatom guslaru, Šolaja ističe da su cene za takve projekte uglavnom previsoke.

„Nama vlasništvo nije bitno. Može biti privatno vlasništvo, ali uslovi koje mi dajemo su ti koji prate objekat, ne vlasnika, već samo objekat. Ako se promeni vlasnik, vlasnik prihvata da postoji ta neka vrste zaštite. Kod ove kuće reč je o najnižem stepenu zaštite, to je samo ploča koja mora biti na objektu, a sam objekat nije zaštićen“, zaključuje Šolaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com