Za male poljoprivrednike otkup do 20 hektara državnog zemljišta

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je država odlučila da deo svog poljoprivrednog zemljišta ponudi u otkup malim poljoprivrednim proizvođačima, a uslov je da imaju najviše do 30 hektara u vlasništvu.

njiva

Bogosavljević-Bošković je, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu u Nišu, rekla da će mali poljoprivrednici moći da kupe do 20 hektara državnog zemljišta sa rokom plaćanja do pet godina, i dodala da je cilj da se oni na taj način dodatno ojačaju.

Ona je istakla da se izmenama i dopunama pomenutog zakona teži tome da se zemljište koje se nije izdavalo najmanje tri uzastopne agroekološke godine sada može besplatno izdati na period do pet godina, sa mogućnošću produženja roka do 20 godina.

Prema njenim rečima, dosadašnja praksa ukazuje na to da su neophodne promene u pravcu efikasnijeg, racionalnijeg i ekonomičnijeg korišćenja poljoprivrednog zemljišta i upravljanja njime.

U prilog tome, kako je navela, govori podatak da se gotovo polovina obradivog zemljišta kojim raspolaže Republika Srbija ne izdaje u zakup, kao i da su velike površine uzurpirane i od poznatih i od NN lica.

Novo zakonsko rešenje omogućiće bolje i pravednije korišćenje državnog zemljišta, što je posebno važno za male poljoprivrednike, naglasila je Bogosavljević-Bošković, uz napomenu da će apsolutno svi imati ravnopravan tretman pri zakupu, i to po jasnim pravilima.

Ona je najavila da će zakonskim izmenama biti obezbeđeno predvidivo i pouzdano poslovno okruženje kao osnovni preduslov za investicije.

Na taj način će se pokrenuti proizvodnja i obezbediti količina i kvalitet proizvoda, koji su ključni za opstanak proizvođača u sve zahtevnijim tržišnim uslovima kako u svetu, tako i kod nas, zaključila je Bogosavljević-Bošković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com