Završetak restrukturiranja Srbijagasa do 1. jula

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da će restrukturiranje Srbijagasa biti završeno do 1. jula, i dodao da Energetska zajednica ne može da uspori otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU.

srbijagas

Antić je u izjavi za novinare objasnio da su mere koje Energetska zajednica može da pokrene protiv Srbije – uskraćivanje prava glasa prilikom usvajanja budžeta Energetske zajednice i refundacije putnih troškova za ugovorne strane, koji su za 2015. godinu iznosili 5.027 evra.

On je naveo da je iznenađen izjavom direktora Sekretarijata Energetske zajednice Janeza Kopača da bi Srbija zbog nerešenih pitanja u energetici mogla da se suoči sa sankcijama, kao što su poteškoće u otvaranju pojedinih poglavlja i uslovljavanje IPA fondovima.

Ministar je rekao da Energetska zajednica nije mehanizam u kome sankcije kao mera postoje, uz napomenu da su najveće zamerke Energetske zajednice stigle zbog kašnjenja u restrukturiranju Srbijagasa.

Antić je precizirao da je Srbija još od 2005. godine imala obavezu da razdvoji to preduzeće na delove koji će se baviti transportom i distribucijom, ali da to nije urađeno i da je tek ova vlada počela da se bavi tim problemom.

Prema njegovim rečima, planom reorganizacije Srbijagasa definisano je novo ustrojstvo kompanije i formirana dva nova preduzeća za transport i distribuciju gasa.

Nalazimo se u fazi završetka sistematizacije radnih mesta, očekuje nas razdvajanje zaposlenih, finansijsko definisanje i početak rada, istakao je ministar i dodao da će sve biti završeno do početka jula kako je i planirano.

Antić je naglasio da su ostala sporna pitanja kao što su svođenje sumpora u mazutu sa tri odsto na jedan odsto, uz napomenu da je to povezano sa realizacijom duboke prerade u okviru NIS-a i da je zatraženo da se primena te odredbe odloži do 2019. godine.

On je ukazao na to da su za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU važna dva parametra, a to su pitanje Akcionog plana za obavezne rezerve nafte i Akcionog plana vezanog za restrukturiranje i razdvajanje delatnosti u Srbijagasu.

Sa EU, odnosno Evropskom komisijom, nemamo nijedan problematičan proces, tako da se ne dovodi u pitanje otvaranje poglavlja ili korišćenje IPA fondova, podvukao je ministar.

On je dodao i da se radi na finansijskoj konsolidaciji Srbijagasa, da se pregovori vode sa MMF-om i Svetskom bankom i da se pitanja usaglašavaju sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom.

Takođe, ministar je rekao da se komunikacija sa Energetskom zajednicom odvija na dnevnom nivou, kao i da Ministarstvo čeka da dobije neku vrstu zapisnika tokom nedavne posete predsednika Sekretarijata Energetske zajednice i da će na osnovu toga i reagovati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com