Zdravstveni sistem Srbije spreman za migrantsku krizu

Pomoćnik ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije Zoran Panajotović izjavio je danas da je zdravstveni sistem Srbije veoma brzo odgovorio na migrantsku krizu, uz napomenu da je za izbeglice obezbeđena adekvatna zdravstvena nega, kao i da je epidemiološka situacija u zemlji stabilna.

migranti

Panajotović je nakon sastanka sa predstavnicima zdravstvenih ustanova iz svih regiona kojim prolaze migranti istakao da sve veći broj migranata zahteva veći broj lekarskih ekipa, kao i više finansijskih sredstava, ali da je sistem spreman da svima pruži adekvatnu pomoć.

Ministarstvo očekuje pomoć UNHCR-a, Crvenog krsta i drugih organizacija, naveo je on i napomenuo da je među migrantima sve veći broj trudnica i žena sa decom.

Nadležni organi, kako je dodao, prate situaciju na terenu i pripremaju se za pogoršanje vremenskih uslova, budući da se očekuje i veći broj infekcija i prehlada.

Spremni smo da migranti, ukoliko bude bilo potrebno, budu zbrinuti i u bolnicama, ali nam je neophodno više sredstava kako bismo obezbedili bolje uslove za lečenje migranata na terenu, kao i veće količine lekova, poručio je Panajotović.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovu i Metohiju Slađana Marković-Stojanović precizirala je da je na sastanku postignut dogovor o tome da Kancelarija, zajedno sa Ministarstvom zdravlja, angažuje dodatne lekrske ekipe sa Kosmeta koje će pomagati u kampovima u Miratovcu i Preševu, i to već tokom naredne nedelje.

Direktor Doma zdravlja Preševo Mithat Sahiti upozorio je na to da je situacija u Preševu alarmantna zbog toga što svaki dan pristiže sve veći broj izbeglica.

Sahiti je naveo da su lekarske ekipe angažovane iz zdravstvenih ustanova iz Niša, Leskovca, Prokuplja, kao i iz Kosovske Mitrovice, dok se migranti sa ozbiljnijim problemima upućuju u Zdravstveni centar u Vranju.

Direktor Doma zdravlja Zemun Ksenija Uzunović podsetila je na to da su u parku kod autobuske stanice u Beogradu angažovani lekari iz svih prestoničkih domova zdravlja.

Lekarske ekipe, koje čine dva lekara i nekoliko medicinskih sestara, dežuraju svaki dan od 7 do 20 časova, a izbeglice se uglavnom žale na premor, kao i na pogoršanje hroničnih bolesti usled dugog i teškog putovanja, objasnila je Uzunović.

Prema njenim rečima, lekove i drugi neophodni sanitetski materijal za sada obezbeđuju domovi zdravlja iz sopstvenih sredstava.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju Vojvodine i Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com