Železnice: Sporne cene iz ruskog kredita

Realizacija ruskog kredita od 800 miliona dolara odobrenog Železnicama Srbije sporna je zbog cena koje je ruska strana ukalkulisala, saznaju Ekonomske Vesti.

Te cene, rekao je izvor Ekonomskih Vesti mnogo su veće od projektovanih, a vremena su teška, kaže sagovornik Ekonomskih Vesti, i niko neće da potpiše saglasnost na te cene nego se to prebacuje sa jednog na drugi organ Železnice. Mada, projektant je sam napisao da njegove cene nikog ne obavezuju, dakle mogu da budu i duplo veće.

Ovaj kredit nije dobijen na tender, dakle sve u njemu može biti predmet pregovora, pa i cene.

Drugo, stvar sa cenama stvarno je škakljiva s obzirom da se ne radi o izgradnji nove pruge, gde se može insistirati na tržišnim cenama, nego na popravci gde je pravu cenu pojedinih usluga teško utvrditi. Recimo, sporno je i da li transport mašina koje radove treba da obavljaju košta koliko je u ruskoj kalkulaciji navedeno.

Vlada Srbije donela je u subotu zaključak kojim se Železnicama Srbije predlaže da smeni svoja dva direktora, koji se u stvari nisu složili sa cenama na kojima se realizacija zasniva i izglasali su raspuštanje sadašnjeg projektnog tima u nameri da ga zamene novim. Vlada, medjutim, nije utvrdila imena kandidata koji bi smenjene direktore trebalo da zamene.Tako da se teško može očekivati da će odluka o ruskom kreditu biti doneta u ponedeljak.

Ipak, sagovornici Ekonomskih Vesti veruju da konačna odluka mora biti doneta i ugovor potpisan za dva-tri dana. Okvirni ugovor o ovom kreditu potpisan je još u martu i otad traju nedoumice oko ovih cenovnih pitanja.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com