ZSO bi bila osnivač srpskih energetskih kompanija

Da je Zajednica srpskih opština formirana ona bi bila osnivač srpskih energetskih kompanija,a Elektroserver bi već odavno vršio poslove distribucije na severu Kosova i Metohije, navodi se u Izveštaju o pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, koji obuhvata period od 1.septembra 2022.godine do 15.januara 2023.godine.

Izveštaj, koji je dostavljen Narodnoj skupštini, potpisuju Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Kancelarija za, koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, za koju se u četvrtak prvi put čulo.

Da je Zajednica srpskih opština bila formirana 2013.godine, kao što je bilo predvidjeno, tvrdi se dalje u Izveštaju, sporazumi iz oblasti energetike bi najverovatnije bili sprovedeni u potpunosti još pre nekoliko godina.

Ipak, tvrdi se, u izveštajnom periodu je do nekih pomaka došlo.

Srpska kompanija Elektroserver je okončala postupak zaključenja potrebnih tipskih tehničkih ugovora sa pokrajinskim operatorom prenosnog sistema električne energije KOSTT.

To omogućava punu energetsku samostalnost severa KiM u oblastima snabdevanja i distribucije električne energije (obračun, naplata, održavanje i fizičko priključenje novih korisnika).

Preostalo je još, navodi se u Izveštaju, da se potpišu dva ugovora sa turskom kompanijom KEDS, koja je na KiM dominantna u poslovima distribucije električne energije.

Radi se o tipskom tržišnom sporazumu pod nazivom Ugovor o priključenju i o komercijalnom ugovoru o saradnji kompanije Elektroserver i KEDS.

Kompanija Elektroserver je tražila da se Nacrt komercijalnog ugovora, koji je dobila od turske kompanije, uskladi sa dogovorom postignutim 9.juna 2022.godine sa predstavnicima konzorcijuma Limak – Calik, vlasnika KEDSa, pošto je utvrdjeno da značajno od tog dogovora odstupa.

Nakon zaključenja tog ugovora, navodi se u Izveštaju, očekuje se da će kompanija Elektroserver u veoma kratkom roku postati operativna, što znači da će započeti da sklapa ugovore sa potrošačima i funkcioniše u punom dogovorenom kapacitetu.

U Izveštaju se tvrdi da na KiM postoje problemi sa stabilnosti energetskog sistema, koji se prelivaju na energetski sistem kontinentalne Evrope, jer pokrajinski operater prenosnog sistema električne energije KOSTT nije ispunio propisane tehničke uslove iz Ugovora o priključenju.

U avgustu 2022.godine,navodi se dalje uočeno je da Privremene institucije samouprave u Prištini ne mogu da održavaju zasebnu kontrolu oblasti prenosnog sistema električne energije, pa su u tom periodu počele restrikcije električne energije na KiM, koje su se ponovile i sredinom septembra, primarno zbog nedovoljne proizvodnje električne energije usled suše i problema na proizvodnim kapacitetima Termoelektrane Obilić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com