Da li je anonimnosti, slobodnom i gratis dostupu na Fejsbuku odzvonilo?

„Takve karakteristike društvenih mreža, kao što su anonimnost naloga, neograničeni dostup auditorijumu i odsustvo visokih troškova, pružaju Rusiji nevidjene mogućnosti za stavljanje u funkciju mračnog arsenala instrumenata za manipulaciju i delatnost podrivanja, takozvanih ‘aktivnih mera’”, rekao je Klinton Vots pred Komitetom za pravna pitanja američkog Senata, a povodom saslušanja predstavnika američkih društvenih mreža Tviter, Fejsbuk i Gugl.

Vots je saradnik Instituta za analizu spoljne politike i viši saradnik Centra za sajber i unutrašnju bezbednost Univerziteta Vašington.

Njegove optužbe na račun ruskog infiltriranja u američko javno mnjenje preko društvenih mreža ocenjene su kao najoštrije. Vots za svoje tvrdnje nije naveo konkretne primere.

Medjutim, on tvrdi da je Rusija ostvarila do današnjeg dana najuspešniju operaciju infiltriranja u njoj po duhu bliski Internet auditorijum širom zapadne polulopte.

„Ona njime upravlja ili koordinira njegova dejstva u nameri da podrije vlade demokratskih država. U Kremlju napravljeni udžbenik o širenju dezinformacija koristiće autoritarni režimi, beskrupulozne polittehnologije i korporacije za uticaj na slabije države, manipulaciju manje obrazovanim i ranjivijim slojevima društva i za nanošenje štete biznis-konkurentima“, izlagao je Vots, a njegovo izlaganje su preneli i ruski mediji.

On je čak sasvim pojednostavljeno opisao kako se to, po njemu radi, ali ne na konkretnom primeru: anonimni korisnik popularnog foruma objavi neki dokument, zatim počnu da ga komentarišu i dalje šire po nalozima na Tviteru kojima upravlja Kremlj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com