Hoće li bezbednost novinara ujediniti razjedinjeni OEBS?

Organizacija o bezbednosti i saradnji (OEBS) je u krizi: ni oko jednog krupnog političkog pitanja 57 država članica već duže vreme ne mogu da postignu konsenzus, zato se trenutno predsedavajuća Italija dosetila bezbednosti novinara kao teme koja bi mogla da ih ujedini.

Za ministarsko zasedanje u decembru 2018. godine Italija je pripremila dokument-rezoluciju koji se tiče upravo te teme, izveštava iz Beča ruski list Komersant podsećajući da teme iz trećeg paketa OEBS-a („Ljudska prava“) na dnevnom redu nisu bile nekoliko godina.

„Medjutim, potreba za takvom rezolucijom odavno je sazrela: 90% prestupa protiv novinara ne istražuje se kako treba“, rekao je neimenovani sagovornik Komersanta u OEBS-u.

Ruski list podseća da se temom zaštite novinara u OEBS bavi dvadesetak zemalja.

Proletos su, piše Komersant, Litvanija, Francuska i Švedska, u okviru OEBS-a, formirale neformalnu Grupu prijatelja novinara u kojoj je sada 16 država.

Ali postizanje konsenzusa ni po ovom pitanju nije sigurno: sličan pokušaj je pre dve godine, za vreme predsedavanja Nemačke, propao.

„Ubistva novinara – to je samo vrh ledenog brega. Problem je, na primer, seksualno uznemiravanje žena-novinara”, citira Komersant teme rezolucije po svedočenju litvanskog diplomate.

Da podsetimo, svet još može samo da se zgražava nad novim detaljima ubistva saudijskog novinara i kolumniste Vašington posta Džamala Kašogija.

Tim povodom su SAD mere protiv Saudijske Arabije, koje su izostale, dovele u vezu s vrednošću poslova, koje sa tom državom imaju: najpre je bila reč od 110 milijardi dolara, a zatim o 450 milijardi dolara.

Dakle, da li je bezbednost novinara ta lakša tema, oko koje bi mogao da se ujedini OEBS?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com