Hoće li Vašington uvesti sankcije Saudijcima zbog nestalog novinara

Cela američka administracija pokrenuta je u potrazi za Džamalom Kašogijem, nestalim kolumnistom Vašington posta, za koga vlasti u Turskoj tvrde da je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Američki predsednik Donald Tramp zatražio je objašnjenje od vlasti u Rijadu.

Koliko je situacija ozbiljna svedoče navodi američkih medija da su krunskom princu Mohamedu bin Salmanu telefonirali savetnik za bezbednost američkog predsednika Džon Bolton, specijalni savetnik Džared Kušner, a najzad i državni sekretar Majk Pompeo. Da je i on razgovarao sa Saudijcima o ovoj „lošoj situaciji“ potvrdio je i sam Donald Tramp.

Više od 20 kongresmena, republikanaca i demokrata, obratilo se pismom američkom predsedniku sa zahtevom da, povodom nestanka Kašogija, pokrene istragu na osnovu Akta Magnitskog, koji predvidja uvodjenje sankcija zbog kršenja ljudskih prava.

Američki mediji, pozivajući se na izvore u američkim obaveštajnim službama, tvrde da je postojao saudijski plan otmice Kašogija i njegovog odvodjenja u Saudijsku Arabiju.

Džamal Kašogi (59), koga opisuju kao velikog kritičara saudijskog režima, živeo je u SAD.

Ušao je 2. oktobra u saudijski konzulat u Istanbulu da uzme dokumenta potrebna za venčanje s turskom državljankom Hatidže Čengiz, koja je ostala da ga čeka ispred konzulata. Iz konzulata više nije izašao.

Turske vlasti su pokrenule istragu pod sumnjom da su pripadnici specijalne saudijske jedinice ubili Kašogija odmah po ulasku u konzulat. Dalji scenario se vidi kao monstruozan: njegovo telo je u komadima izneto iz Turske! Povodom slučaja se oglasio i turski predsednik Erdogan.

SAD tesno saradjuju s Turskom u rasvetljavanju ovog slučaja, rekao je novinarima u Beloj kući americki predsednik Tramp. Njemu i njegovoj supruzi Melaniji za pomoć se obratila verenica Kašogija.

One thought on “Hoće li Vašington uvesti sankcije Saudijcima zbog nestalog novinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com