Huawei: Postao planetarno poznat, hoće li biti planetarno kupovan?

Da li je tvit američkog predsednika od prošlog petka zaista zaokret u američkoj politici  prema kineskom tehnološkom gigantu kompaniji Huawei, kako misle kineski komentatori, znaće se uskoro: za kraj marta najavljen je nastavak američko-kineskih trgovinskih pregovora i susret Donalda Trampa i kineskog predsednika Si Djinpinga.

Tramp je u petak napisao: „Ja želim da SAD pobede konkurentnošću a ne blokadom trenutno naprednijih tehnologija“.

Zatim je američki predsednik pred novinarima u Beloj kući rekao da SAD treba da računaju s otvaranjem svojih vrata kineskim telekomunikacionim firmama.

Kineska firma Huawei, to niko ne spori, trenutno je ispred konkurenata u razvoju infrastrukture za mobilnu telefoniju pete generacije (5G), opremu prodaje po ceni za oko 15 odsto nižoj od konkurencije, ni to niko ne spori. A ima i kapacitete da istovremeno opremom snabdeva desetak tržišta.

Prema kineskim izvorima, proizvodnja tehnologije za 5G mrežu trenutno je koncentrisana kod pet dobavljača: Huawei, Nokia, Ericsson, ZTE (takodje kineski) i Samsung.

Kao što se vidi, nijedna kompanija nije američka.

Medjutim, Gordon Čang, koga u SAD predstavljaju kao stručnjaka za Aziju, nekako u isto vreme je, gostujući na Fox News, grmeo kako je Huawei nastao na kradji američke tehnologije kompanije Cisco i da u američko-kineskim razgovorima treba staviti tačku na dalju kradju.

Gordon Čang, koji je poznat po knjizi „Kolaps Kine dolazi“ i kome se prigovara da je kolaps kineske ekonomije predvideo za 2006, 2011, 2012, 2016, 2017. godinu, zastrašivao je gledaoce Fox News-a strašnom perspektivom, ukoliko američka 5G mreža bude bazirana na Huawei tehnologiji.

On je tvrdio da kompaniju Huawei direktno kontroliše Komunistička partija Kine i da će svi podaci iz Amerike biti slati u Peking, a s obzirom da će 5G mreža biti osnova za funkcionisanje celog života, cela vaša kuća biće Pekingu kao na dlanu.

Čang i dalje tvrdi kako je očigledno da je kineska ekonomija u problemima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com