Javni servis kako vlada kaže: Grčko gašenje ili evropsko sređivanje?!

Po važnosti i hitnosti rešavanja na dnevnom redu crnogorske Vlade Zdravka Krivokapića odmah posle Zakona o slobodi veroispovesti našla se Radio Televizija Crne Gore (RTCG), koja se, istina, finansira iz budžeta, ali nema status državne televizije nego od vlasti nezavisnog javnog servisa.

Ipak, premijer Krivokapić je najavio da će Vlada angažovati renomiranu evropsku kuću da RTCG preuredi, a potpredsednik Vlade Dritan Abazović je ono što sebi dozvoljava RTCG ocenio kao ponižavajuće i zrelo za radikalne rezove, pa čak i za grčki scenario.

Pominjanje grčkog scenarija iz 2013. godine, kada je grčka vlada ugasila javni servis i otpustila 2.700 zaposlenih smatrajući da i javni servis treba da učestvuje u nacionalnom programu štednje, izazvalo je mnoge proteste i pitanja, a među njima i pitanje na kom važećem zakonu Abazović, pa i Krivokapić, temelje svoje pravo na ovakve pretnje.

Tokom poslednjih 30 godina sve vlade u Crnoj Gori je formirala jedna ista stranka, pa se avgustovske političke promene opisuju kao „politički zemljotres“.

A u našem regionu se još nije desilo da dođe i do mnogo manje zemljotresne promene na vlasti nego što je crnogorska, a da stranka-pobednik ne optuži poraženu stranku da je javni servis stavila pod svoju kontrolu.

U Crnoj Gori je Zakon o RTCG usvojen jula 2020. godine i praktično je izborom novog Saveta trebalo da počne da se primenjuje od januara 2021. godine.

Ali izgleda da je novim Zakonom, a naročito procedurom izbora rukovodstva javnog servisa, malo ko zadovoljan.

Tako da pljušte predlozi za izmenu tog zakona, a naročito odredbi kojima se utvrđuje ko može kandidovati članove Saveta i ko može biti kandidovan za člana Saveta.

Sadašnja članica Saveta RTCG Bojana Jokić je poručila da je „važno da se onemogući i političkim strukturama nove vlasti da preuzmu javni servis na isti način na koji je to do sada bio slučaj“, ali nije precizirala kako to da se ostvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com